wedstrijdverslagen 2018

Int. grasbaanraces Balkbrug seizoenopener 2018

Zoals gebruikelijk werden er op tweede Paasdag de internationale grasbaanraces in Balkbrug georganiseerd. Met de internationale specialklasse, internationale zijpannen, specials nationaal, St 250cc en ST 450cc, lag er een mooi programma klaar.

Romano Hummel domineerde de internationale specialklasse maar werd bij vlagen fel op de huid gezeten door thuisrijder Dave Meijerink. De finale leek nog niet gelijk kat in het bakkie voor Romano Hummel. Vanuit leidende positie ging James Shanes echter onderuit en een herstart volgde zonder hem. De weg was nu vrij voor Romano Hummel, die ook nog even de traditionele "race om de Molen" op zijn naam schreef. De Duitsers Stephan Katt en Christian Hülshort completeerden het podium nadat ze in de series ook al tweede en derde waren geworden. Tijdens de training van de internationale zijspannen viel het Duitse span van Hübsch/Burger op. Overigens niet in positieve zin. Ze leken het span duidelijk niet geheel in de macht te hebben en stuiterden de bocht uit. Dit ging in de training nog goed maar tijdens een van hun series sloeg het span over de kop en moest bakkenist Burger naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Positiever was de prestatie van Detz/Arling. Zij wisten de wedstrijd te winnen. Mede door het uitvallen van Matthijsssen/Mollema in de finale. Dit deed echter niks af aan de prestatie. In de series zaten ze ook al knap aan het wiel van Matthijssen. de Engelse combinaties Goodwin/Brown en Godden/Smith werden respectievelijk tweede en derde. Het was mooi om te zien hoe de Engelsen met elkaar om gingen. Als er een zijspan defect was werd er onderling geleend.

De specials nationaal kenden twee Duitse inschrijvers. Dirk Oellrich en Finn Loheider, die op plaats 1 en 4 eindigden. Tussen hun in nestelden zich Andy ter Schuur en, de via de b-finale gekomen, Christian Wagemans. Johan Last was minder fortuinlijk. Na een valpartij in een van zijn series zagen we hem de gehele dag niet terug aan het lint. Bij de ST 250cc zagen we voor het eerst de twee en viertakten bij elkaar in. De snelheidsverschillen waren vandaag niet groot en het podium was voor 2 viertakten en een tweetakt. Anne Bos pakte sterk rijdend de winst voor Lazar de Vries (op de tweetakt) en Gert-Jan Valk. Maikel Dijkstra sloeg zich ook goed door de series, maar werd in de finale in het achterveld geschept door Bas Homans. Hij hield er een gebroken sleutelbeen aan over. Jan-Okke Loonstra verruilde dit seizoen de  250cc Husqvarna voor de 450cc. In de ST 450cc klasse liet hij slechts 1 puntje liggen in de series en won de finale. Dit voor Reinse de Jong en streekgenoot Wybe Valkema. Nederlands kampioen 2017, Stef Hamstra kon vandaag geen vuist maken en werd vijfde. Even leek het nog dat Bert Dijkstra, gezien zijn sterke optreden in de series, vandaag beslist het podium ging halen. Hij greep er vandaag met een vierde plaats helaas net naast.

Zonder noemenswaardig oponthoud werd de koude dag besloten en keerde het in geringe mate opgekomen publiek huiswaarts. De kop is er weer af and the show must go on. Op naar de Jeugd en nationalen die op 7 April hun kunsten mogen vertonen in hetzelfde Balkbrug.

 

(foto: De winnaars van vandaag: Romano Hummel, Dirk Oellrich, Detz/Arling, Jan Okke Loonstra en Anne Bos)

Jeugd en nationalen beginnen seizoen in Balkbrug

Na de internationale grasbaanwedstrijd in Balkbrug van 5 dagen eerder, was het nu de beurt aan de Jeugd en Nationalen. Met 9 klassen hadden we een rijk gevuld programma.

De kleinste strijders in de 50cc klasse beten het spits af. Dominic Hamminga wist zijn vorm van vorig seizoen door te zetten door zijn eerste twee manches gemakkelijk te winnen.Echter in de laatste manche kreeg hij te maken met Jarno Bosma die als aan een touwtje aan het achterwiel zat en in de laatste bocht langszij kwam. Dit had echter geen gevolgen voor de einduitslag en Dominic Hamminga pakte de dagzege voor Jarno Bosma. Om de 3e en 4e plaats werd er fel gestreden tussen Siem Sverre Jorritsma en Quinten Kin. Beide wisten elk een manche voor de ander te eindigen, dus de laatste manche moest de beslissing brengen. Deze werd in het voordeel van Siem Sverre Jorritsma op de streep beslist, waarna hij het derde treetje van het podium mocht beklimmen.

Ook in de 65cc klasse werd er gestreden in 3 manches. De eerste manche werd een overwinning voor Niek Meijerink. De tweede manche ging echter een stuk moeilijker. Jelmer de Boer nam gelijk de leiding en werd in de laatste ronde nog voorbij gereden door Niek Meijerink. Door sterk terug te vechten en het gaatje dicht te houden wist Jelmer de Boer deze manche toch te winnen. Zo ging het ook bijna in de beslissende laatste manche. Nadat Jelmer de Boer de leiding had genomen kwam Niek Meijerink op snelheid voorbij. Hij wist dit echter niet vol te houden en Jelmer de Boer mocht door de overwinning de bloemen en bijbehorende overwinningsbeker meenemen naar Menaam. De derde plaats was voor Rens Spanjer, die vandaag zeer consequent was en alle 3 manches als derde wist te eindigen. Nieuwkomer in deze klasse, Rudmer Koopmans, kon terugkijken op een goede wedstrijd en gaat binnenkort zeker de aansluiting met de top vinden. Bij de 85cc zagen we een vertrouwd beeld. Dennis van der Ploeg en Pieter Tolsma hadden elkaar snel gevonden en streden om plaats 1 en 2. Met een manche overwinning meer werd Dennis van der Ploeg vandaag de winnaar voor Pieter Tolsma. Net als in de 65cc was de derde man zeer consequent en met 3 derde plaatsten was het Jelmar Naessens die vandaag derde werd.

De op papier altijd interessante 125cc klasse kende meerdere kanshebbers voor de overwinning. Ook hier werd gestreden in manches zodat elk punt belangrijk was. Met een eerste en een tweede plaats na 2 manches leken de kansen het beste voor Jesse Jan Stelwagen. In de laatste manche moest hij echter Jarno Terpstra, Dylan Ottens en Mike Klein voor laten gaan, maar de punten bleken genoeg voor de dagzege. Dylan Ottens had in de laatste manche tot aan de laatste ronde de leiding in handen maar werd binnen gehengeld door de jagende Jarno Terpstra. Hiermee behaalde Jarno Terpstra 1 punt meer en werd hij tweede en Dylan Ottens derde in de einduitslag. Dan stond er nog een 125cc klasse op het programma. De nieuw in het leven geroepen 125cc senioren klasse. Met een vol deelnemersveld werd er in series en finales gereden. Opvallend was dat de eerste drie in de einduitslag vorig seizoen allen in de shorttrack ST2 uit kwamen. Jan-Okke Loonstra verspilde geen enkele punt en ging met het maximale aantal van 18 punten de finale in. Ook Anne Bos legde in de series een goede basis en met 17 punten stond hij ook gelijk in de a-finale. Hierna volgde een sterk rijdende Koen van Schoot met 16 punten. Helaas kon hij in de finale geen vuist maken door een slechte start. In deze klasse wordt er niet gewacht en ben je gelijk gezien. Arjan de Jong maakte zijn reputatie nog even waar door in de finale het elastiek te testen wat niet bestand bleek tegen het geweld van de Husqvarna. Met de hand aan de helm mocht hij het nog eens proberen. Anne Bos pakte netjes de winst voor Jan-Okke Loonstra en Rindert Boonstra bezette de derde plaats. Als laatste 125cc klasse zagen we de 125cc specials. Helaas met een erg klein deelnemersveld. Met slechts 4 deelnemers werd er aan de manches begonnen. Nigel Hummel en Nynke Sijbesma waren een maat te groot voor de overige deelnemers en voerden het op veld afstand aan. Nynke Sijbesma kreeg de overwinning in de schoot geworpen, In zowel de eerste als de tweede manche liep de motor van Nigel Hummel stuk. Hij wist op de reserve motor nog wel de laatste manche te winnen, maar dit was niet voldoende voor een podiumplaats. Naast winnares Nynke Sijbesma mochten nu Delina Kruit en Luca Drenthe op het podium plaats nemen

De dames waren in grote getale naar Balkbrug gekomen en maakten er weer een mooi spektakel van. Met sterk gereden series van Lia Schokker en Kelsey Rozenberg zagen we ook eens wat andere meiden in de top.Zij konden dit helaas niet doorzetten in de finale. Kelly Velda liet geen enkele punt liggen in de series en won ook de finale. Iris Meindersma bezette de tweede plaats en Marielle Kuiper, die als laatste rechtstreeks geplaatst werd voor de finale, werd vandaag derde. Herintreder Richard Dol liet twee prima series zien in de druk bezette 250cc klasse. Zo ook Marcel Vlig op de tweetakt. Stef Hamstra liet er geen twijfel over bestaan voor de winst te gaan en won beide series. Dit deed hij in de finale dunnetjes over. Marcel Vlig werd netjes tweede en Olav den Engelsman completeerde het podium. Richard Dol kon na een wat mindere start zijn goede prestaties in de series helaas niet doorzetten en werd vandaag vijfde.

Bij de 450cc klasse zagen we een ontketende Jamie Elsinga de winst pakken voor podiumrijder Evert van Til. Opvallend was de prestatie van Harm-Jan Mellies die voor het eerst op dit nivo acteerde. Met een behouden rijstijl en geen meter te veel kwam hij vandaag als derde op het podium. Het geplande einde van de wedstrijd rond 16.15 in verband met het ijsspeedway in Heerenveen werd niet gehaald. Niet geheel verwonderlijk gezien het aantal starts. Rond 17.30 verlieten we de Molenweg in Balkbrug en konden tevreden terugkijken op een mooie racedag, waar zowel het weer als de rijders, zich van de zonnige kant lieten zien.  

(foto's: wedstrijdleider Jochem de Vries had de wedstrijd strak in de hand, Dominic Hammiga zet de vorm van vorig seizoen door, Lia Schokker reed een goede wedstrijd, Jamie Elsinga ontketend in de 450cc en Dennis van der Ploeg en Pieter Tolsma strijdend in de 85cc)

 

Jeugd en nationalen  verzorgen dag 1 in Vries

Bij de kleinste piloten was het Jarno Bosma die het vandaag op de heupen had. Met een hoge bochtensnelheid voelde hij zich als een vis in het water op de piste van Vries.

De eerste en tweede manche werden beide vanaf de start met een overwinning afgesloten. Alleen in de derde manche was het de leider in het kampioenschap , Dominic Hamminga, die orde op zaken stelde en de laatste manche op zijn naam wist te schrijven. Hierdoor staan beide mannen nu op een gelijk aantal punten in het kampioenschap en kunnen we in de komende wedstrijden nog veel vuurwerk verwachten. Siem Sverre Jorritsma reed net als in de eerste wedstrijd in Balkbrug naar een keurige derde plaats wat tevens zijn positie in de totaalstand is op het heden. Ook Quinten Kin liet een goede vorm zien door twee vierde en een derde plaats in de manches te behalen. Hij staat na twee wedstrijden nu op een vierde plaats in het kampioenschap. Nadat in de 65cc klasse Jelmer de Boer in Balkbrug de overwinning voor zich opeiste, was het nu Niek Meijerink die de overwinning pakte. Jafaro Hazeveld, kwam in de eerste wedstrijd wat tekort maar zat er vandaag goed bij. Mede doordat Jelmer de Boer in de laatste manche bij de start bleef staan met mechanische problemen behaalde hij vandaag de tweede plaats. Echter door twee klinkende overwinningen van Jelmer de Boer zat er ondanks het kruisje in de laatste manche toch nog een podiumplaats voor hem in. Hij werd vandaag derde, maar staat nog wel tweede in het kampioenschap met slechts 1 puntje achterstand op Niek Meijerink. Ook hier kunnen we in de komende wedstrijden vuurwerk verwachten. Tussen Pieter Tolsma en Dennis van der Ploeg nestelde zich vandaag Rik Jan de Boer. Met sterke manches in hun 85cc klasse en prachtige onderlinge strijd was dit het aanzien meer dan waard. Echter de publiekswinnaar was het kleinste mannetje in het veld, Jelmar Naessens. Met een zeer sterk optreden in de manches leek hij op de overwinning af te stevenen of in ieder geval een podiumplaats te pakken. Het zou echter anders lopen. Nadat in de twee eerste series de transponder perfect had gewerkt, werd Jelmar in de derde serie, na winst, uit de uitslag gehaald. Dit wegens een niet werkende transponder ! Dan ga je je toch afvragen of het systeem wel geschikt is voor de baansport. Elke wedstrijd zijn er wel problemen met de transponders en de mensen in de tijdwaarneming zitten er per slot van rekening ook niet voor niks.

Jarno Terpstra wist vandaag de 125cc klasse te winnen. Met, na drie manches, 1 punt meer dan Joran Marra. Derde werd vandaag Jesse Jan Stelwagen,al leek het er in eerste instantie op dat deze plek voor Jesse Meindertsma weggelegd zou zijn. Echter door een valpartij in de laatste manche kwam hij vandaag niet verder dan de vierde plaats en greep hij zo net naast het podium. De 125cc senioren klasse was weer druk bezet met 17 man en 2 dames. Anne Bos wist zijn beide series winnend af te sluiten en legde hiermee een goede basis voor de finale. Ook Robin de Haan reed een sterke wedstrijd en liet slechts 1 puntje liggen in zijn series evenals Jan-Okke Loonstra. Ook zij waren verzekerd van een plek in de finale. Arjan de Jong en Benny van der Kooi zaten vandaag ook goed mee voorin en plaatsten zich ook voor de finale. Jan Okke Loonstra pakte vanaf de eerste bocht de kop voor Robin de Haan, die in de tweede bocht werd voorbij gestreefd door Anne Bos. Na de 4 ronden was deze volgorde nog gelijk en in deze volgorde kwamen de mannen ook op het podium te staan. Bij de dames zagen we Lia Schokker twee sterke series rijden maar zij kon dit helaas niet doorzetten in de finale. De podiumplaatsen gingen naar Rosalyn de Vries, die het zelfvertrouwen weer wat terug heeft gevonden, voor Iris Meindertsma en Kelly Velda. Niet alleen op de special maar ook op de crosser zit de snelheid er bij Kelly Velda goed in.

De 250cc klasse bracht met 10 bijschrijvers maar liefts 30 coureurs aan de start. Robin de Haan, reeds opgewarmd door zijn deelname aan de 125cc senioren, haalde in zijn twee series het maximaal aantal punten. Dit deed ook Marcel Vlig. Johan Kuiken pakte netjes twee 2e plaatsen net als good old Gerard Bijlsma. Ook Rick Grasdijk, Jan Fokker, Gert van der Heide en Marcel ter Braake leken podium kansen te hebben. Het was echter, de via de b-finale gekomen Tonny Blok die dit belette. Marcel Vlig en Johan Kuiken maakten er een erg spannende finale van en deze werd op de finishlijn nipt gewonnen door Marcel Vlig. Tonny Blok reed netjes naar de derde plaats. De mannen in de 450cc klasse gingen onder aanvoering van Jamie Elsinga de finale in. Met hem mee gingen Aron Schokker, Karim Boezerooij, Evert van Til, Harm-Jan Mellies, Leon Oosterloo, Marten Dragtsma en Marco Veensma. Via de b-finale werden daar nog Pascal Swart en Jessica Elsinga aan toegevoegd. Zo hadden we de 10 rijders voor de finale compleet. Jamie Elsinga liet zien dat de twee overwinningen in de series geen toeval waren en pakte van start tot finish de leiding. Ook Evert van Til, die tweede werd, kon hem niet achterhalen. Om de derde plaats zagen we een mooi gevecht tussen Jessica Elsinga en Aron Schokker, wat in het voordeel van Aron Schokker werd beslist.

Als laatste kwamen vandaag ook de specials nationaal in aktie. Hier zagen we met Finn Loheider een Duitse winnaar voor William Kruit en Christian Wagemans. Een beetje een voorspelbaar podium, maar hier kan binnenkort wel eens verandering in gaan komen. Andy ter Schuur komt per wedstrijd dichterbij en ook herintreder Wiebo Bouwmeester maakt per wedstrijd progressie. Dag 1 van de 2 daagse in Vries zat er op en de baan werd in gereedheid gebracht voor de ONK die een dag later zou volgen.    

(foto's: Johannes Kruithof had er weer zin in vandaag,  start van de 50cc klasse,  publiekswinnaar Jelmar Naessens (5),  sterk optreden Robin de Haan (72) in zowel de 125cc als 250cc en Andy ter Schuur gaat steeds beter rond)

 

Dutch open serie begint in Vries

Het Drentse Vries was het toneel voor de eerste wedstrijd van de Dutch Open Grasstrack serie. 

Hiervoor streden de specials en zijspannen met als bijprogramma de 125cc specials en de 250 en 450cc cup. De internationaal bezette special klasse zou een vreemd verloop kennen. In de voor series was het Romano Hummel die niet te stuiten was. Hij wist al zijn series winnend af te sluiten. Ook Dave Meijerink liet zich van zijn best kant zien en won zijn eerste twee series. Met een derde plaats in de derde serie en wederom winst in zijn laatste serie, plaatste hij zich gemakkelijk voor de finale.

Henry van der Steen wist zich via de b-finale ook te plaatsen voor de finale. Zo hadden we 3 Nederlanders en 2 Duitsers (Christian Hülshorst en Bernd Diener) in de finale staan. En juist deze finale werd het gesprek van de dag. Romano Hummel pakte ongeslagen de overwinning maar werd. overigens reglementair correct, uit de uitslag gehaald vanwege het verliezen van zijn stalen slof.

Ondanks dat hij qua prestatie de enige terechte winnaar was ging het podium zo aan zijn neus voorbij en werd Bernd Diener winnaar. Ook het gevecht om de derde plaats kon zo de geschiedenisboekjes in. In een alles of niets poging van Dave Meijerink om in de laatste ronde Christian Hülshorst te passeren, raakte hij de achterzijde van de zijn motor. Heftig slingerend en op de tank zittend vloog hij op de schutting af. Met wonderbaarlijk atletische kunsten, die op het EK turnen niet zouden misstaan, wist hij de reeds afgeslagen motor in de macht te houden. Hij zette het op een lopen richting de finish, maar de gevallen Christiaan Hülshorst was inmiddels weer opgestapt en reed Dave alsnog op de finish voorbij ! Door het geringe aantal inschrijvingen werden Jarno de Vries en Mika Meijer aan het programma toegevoegd.Beide maakten een goede indruk en reden vandaag goed mee.

De zijspannen lieten een superieure William Matthijssen en Sandra Mollema zien. Wilfred Detz en Wendy Arling volgden het beste en werden tweede in de finale. Dit nadat ze hun eerste twee series hadden gewonnen en tweede werden in hun derde serie. Helaas brak in de laatste serie de aandrijfriem. Er waren echter genoeg punten verzameld voor de finale. Voor Arnold Bruins had er wellicht meer in gezeten. Na vier goede series met allen een tweede plaats leek er vandaag een podiumplaats in te zitten voor vader en zoon. Dit mocht echter niet zo zijn. Bij de start beleven ze even staan en een inhaalrace was helaas niet meer mogelijk. De 125cc specials, met helaas maar 5 deelnemers, was mooi voor de rijders maar minder interessant voor het publiek. Nigel Hummel wist alles te winnen, Nynke Sijbesma werd steeds tweede en Niek Meijerink drie maal derde. Niek Meijerink en Delina Kruit maakten er nog wel een leuk schouwspel van door hun onderlinge strijd. Luca Drenthe was in alle gevallen de rode lantaarn drager.

Bij de 250cc cup rijders zagen we debutant in deze klasse, Niels Broekema een goede wedstrijd rijden.Met een kruisje in de laatste serie, veroorzaakt door een valse start, had hij toch genoeg punten voor de finale. Hier reed hij naar een mooi derde plaats en was de eerste beker in deze klasse voor hem een feit. Winnaar werd vandaag Mark van Dellen op de KTM en Joey van Kammen maakte met de tweede plaats het rijtje KTM's compleet. Lazar de Vries kreeg na zijn eerste serie, waarin hij hardhandig met de schutting in aanraking kwam, een startverbod wegens een kwetsuur aan zijn hand. Dan rest ons nog de 450cc cup waarin Jan-Okke Loonstra heer en meester was. Buurtgenoten Wybe Valkema en Reintse de Jong hadden elkaar net als in Balkbrug weer gevonden en werden tweede en derde vandaag. Dit alleen in een andere volgorde dan in Balkbrug. Nu was het Reintse de Jong die tweede werd voor Wybe Valkema

Zo kwamen we aan het einde van twee dagen grasbaan racen in Vries waarbij na afloop door het publiek nog eens werd gediscussieerd over de diskwalificatie van Romano Hummel.

(archief foto's: Vader en zoon Bruins ondanks goede series niet op het podium, Niels Broekema pakte zijn eerste podiumplaats in de 250cc cup, Mark van Dellen winnaar 250cc cup)

 

VTBM seizoen begint aan de Costa van Hemelum

Slingerend door de weilanden en over het erf van een boerderij kwamen we aan bij de uitgezette baan in Hemelum voor de eerste VTBM wedstrijd van dit seizoen.

Een erg lange baan voor VTBM begrippen maar met erg krappe bochten. Met op de achtergrond een gladde waterspiegel, een glooiend landschap en hier en daar een boot waande je je op een buitenlands vakantie adres. De zon zorgde ervoor dat tijdens de training de de bovenlaag van de baan snel droogde en het behoorlijk stoof. Hier was echter niet helemaal op gerekend en er moest een watertank aan te pas komen. Die liet echter lang op zich wachten. Zo konden we pas om 13.30 uur met de wedstrijden beginnen. Toen Wico Rooske er bij de veteranen vanaf viel en medische hulp nodig had, was het wel duidelijk dat deze dag te weinig uren zou hebben. Het programma werd dan ook ingekort. Iedereen zou twee keer rijden en dan zou er een uitslag worden opgemaakt. Geen finales, b-finales en extra manches dus vandaag. Bij de toppertjes in de dop was het in de eerste manche aanvankelijk Roan Nauta die de kop in handen had maar hij werd fel belaagd door Sanne Meijerink. De andere dame in het veld, Kaylee Schoo kwam echter in de laatste ronde als een duveltje uit een doosje in de laatste bocht om haar voorgangers heen en pakte de winst. Dit voor Roan Nauta en Sanne Meijerink. De tweede manche leek goed uit te pakken voor Sven Zuur die vanaf de start een ruime voorsprong nam. Hij zou echter weer worden achterhaald door het trio wat in de eerste manche een, twee en drie was geworden. Nu was het Roan Nauta die voor Kaylee Schoo en Sanne Meijerink wist te eindigen. Na telling van de punten werd, door een beter resultaat in de laatste manche, Roan Nauta winnaar. Kaylee Schoo werd vandaag tweede voor Sanne Meijerink.   De 50cc klasse, waarin het toch nog weer een stukje harder gaat dan bij de toppers, leverde een mooie strijd op tussen Jarno Bosma en Siem Sverre Jorritsma. In de eerste manche lag in de laatste ronde Siem in leidende positie maar werd in de laatste bocht voorbij gestoken door Jarno. Deze had echter door de hoge bochtsnelheid en de natte plek in de baan de motor even niet onder controle en zo wist Siem toch nog weer binnendoor te komen en de manche te winnen. Quinten Kin gaf in de eerste rondes goed partij, maar kon het geweld van de kopmannen niet bijhouden. Hij werd derde voor Gabryëla Horenga en Roan van der Lende die op enige afstand volgden en een mooie onderlinge strijd uitvochten.

Een zelfde verloop kende de tweede manche, met als enige verschil dat het nu Roan van der Lende was die voor Gabryëla Horenga wist te eindigen. De 65cc a-groep had de inmiddels naar de 85cc overgestapte Jelmar Naessens als deelnemer. Hij liet zien dat hij terecht de overstap had gemaakt en wist beide manches te winnen. Dit voor Niek Meijerink en Jafaro Hazeveld. Zij legden in beide manches beslag op plaats twee en drie en zo was de einduitslag niet moeilijk te raden. Met slechts 5 deelnemers was de 65cc b-klasse mager bezet. Rienk Bakker en Jelrik de Boer domineerden beide manches. Opvallend was nieuwkomer Imke van der West die vandaag haar eerste wedstrijd reed en gelijk goed partij gaf. Hier gaan we vast nog meer van horen. Voor vandaag behaalde ze de vierde plaats achter Rafaël de Weerd. In tegenstelling tot de 65cc b-klasse kende de 85cc wel een groot deelnemersveld. Pieter Tolsma en Dennis van der Ploeg vochten in hun manches weer een mooie strijd uit maar hadden in hun tweede manche bijna het nakijken. Jelmar Naessens kwam als een komeet buitenom en kwam aan de leiding. Door een klein foutje in de laatste bocht kwamen Dennis van der Ploeg en Pieter Tolsma hem helaas net weer voorbij. Gert Homans deed goede zaken door zijn beide manches te winnen en werd zo dagwinnaar. Met een gelijk aantal punten, maar een beter laatste manche, was de tweede plaats voor Dennis van der Ploeg en de derde plaats voor Hidde Bakker.  Hij had evenveel punten behaald als Pieter Tolsma die vandaag vierde werd. Bij de 125cc mannen waren er op het einde 3 rijders met hetzelfde aantal punten. Allen hadden ze slechts 1 puntje verspeeld in hun manches. Door een beter resultaat in de laatste manche was het Mike Klein die winnaar werd, voor Jesse-Jan Stelwagen en Dylan Ottens. De overwinning in de bromfietsklasse ging naar Robert Veenstra. Dit nadat hij beide manches onbedreigd had gewonnen, In de eerste manche kreeg hij Wiebren de Vries achter zich aan die op zijn beurt Klaas Kin achter zich wist te houden. Dit zou echter in de tweede manche omgekeerd zijn, Wiebren de Vries lag aanvankelijk voor maar verremde zich in de bocht na start en finish. Klaas Kin wist hier gebruik van te maken en passeerde hem. Hangend aan de bromfiets en zittend op het achterspatbord wist hij de maximale snelheid uit het machientje te persen om als tweede te kunnen eindigen. Door dit resultaat kwam hij vandaag als tweede op het podium voor Wiebren de Vries en achter Robert Veenstra. Ook zagen we vandaag Jelle de Haan naast zijn optreden in de 85cc in de bromfietsklasse in aktie. Hij bracht het tot een vijfde plaats achter Lambert Veltman. De dames, wederom verdeeld in een A en B groep, hadden in de a-groep het nakijken aan Sylvana Postma. Good old Ineke Renkema probeerde de jonkies Jessica Dijkstra en Fardau de Ree nog te achterhalen maar werd uiteindelijk zelf gepasseerd door her-opstapster Andrea de Vries. Jessie Veenstra wist na een mooi gevecht met Manouk Boer haar manche te winnen en Andrea de Vries liet wederom zien dat we rekening met haar moeten gaan houden. Ook in deze manche kwam ze vanuit het achterveld sterk naar voren en eindigde als derde. Voor haar Fardau de Ree, die nadat ze gepasseerd werd door Andrea de Vries sterk terug kwam. In de laatste manche stonden punthoogsten Jessie Veenstra en Sylvana Postma samen aan het lint.

Sylvana domineerde de wedstrijd en Jessie reed keurig naar de tweede plaats. Ineke Renkema wist in deze manche als derde te eindigen maar had na telling van de punten hier niet genoeg aan om op het podium te komen. Dit was weggelegd voor Sylvana Postma, Jessie Veenstra en Fardau de Ree. Bij de dames B was het Nikita Postma die in de eerste manche de leidig nam en het leek dat ze deze niet meer zou afstaan. Echter met een enorme spurt kwam Silke Liemburg aan de overzijde van de baan onder haar door en pakte de overwinning. Dit was een goede basis voor het podium. Het zou echte anders lopen. In haar laatste manche kwam ze vanuit het achterveld rustig naar voren maar mechanische pech gooide roet in het eten. Wederom lag Nikita Postma op kop, maar zij werd brutaal binnendoor gepasseerd door een ontketende Astrid de Jong. Nikita Postma had wel voldoende punten verzameld om op het hoogste treetje te mogen plaats nemen met naast haar Astrid de Jong en Kaylee Dijkstra. De ST1 mannen hadden vandaag als bijschrijver Ruben de Jong. Hij maakte het Olav den Engelsman knap lastig. Zelfs zo lastig dat hij, nadat hij in de eerste manche tweede was geworden, de tweede manche won.Door deze overwinning werd hij ook dagwinnaar vandaag voor Olav den Engelsman en Karim Boezerooij. Bij de ST2 rijders stond Bart Borg in eerste instantie ingeschreven bij de B rijders, maar werd op eigen verzoek bij de A rijders ingedeeld. Dit maakt hij meer dan waar door als derde op het podium te komen. Een podiumplaats leek ook weggelegd voor Bas Homans, Marcel ter Braake of Marcel Vlig. De eerste twee kwamen er daadwerkelijk op, met Bas Homans als winnaar. Marcel Vlig had helaas na winst in de eerste manche minder geluk in zijn tweede. Met een wheelie vertrok hij van de laatste plaats en eindigde in het achterveld. Bij de ST2B klasse was ook Jesse Jan Stelwagen van de partij. Nadat hij al een mooie tweede plaats haalde in de 125cc klasse, pakte hij nu de volle winst met twee overwinningen in zijn manches. Dat deden ook Jesse van der Zee en Björn Rignalda, dus eigenlijk hadden we vandaag 3 winnaars ! Durk Bloem was weer eens niet te stuiten bij de veteranen en scoorde het maximaal aantal punten. Brugt Vorenholt liet 1 puntje liggen in zijn manche met Durk Bloem en goed derde werd Willem Mellens die zijn eerste manche wist te winnen en derde werd in zijn tweede manche. Ook de weer herstelde Andries de Vries en Hendrik Boltjes reden een goede wedstrijd. Tot slot de vrijetijds mannen in de VT klasse. Hier was het niet Chris Werkman maar Daniël Veldhuizen die de overwinning opeiste. Dit had hij te danken aan een sterke aktie in de laatste bocht van zijn eerste manche, waarin hij in een rechtstreekse confrontatie met Chris Werkman op de streep de winst pakte. Derde werd vandaag Thies Henstra die met de Yamaha het merken rijtje van KTM en Honda compleet maakte. Na een lange eerste wedstrijd van het VTBM seizoen keerden we weer huiswaards, over het pad van de boerderij en door de weilanden, zoals we 's morgens gekomen waren.

(foto's: Ruben de Jong (81) wint als bijschrijver de ST 1, Wico Rooske (33) kwam helaas niet verder dan een ambulance bezoek en toppertjes Sem Oegema (3) en Levi Slot (7 )gingen volledig op in het landschap)

 

Flying Boetoe gastheer tweede VTBM wedstrijd

Voor de tweede wedstrijd van de VTBM streken we neer op het terrein van de Flying Boetoe aan de Polderboskdyk in Joure. Een volle bak door de vele deelnemers en de beperkte ruimte van het rennerskwartier. Toch stond iedereen ruim voor de training te plek en we konden beginnen.

De baan was voorafgaande aan de wedstrijd nog eens flink onder handen genomen en de wallen in de bochten waren recht afgestoken wat de breedte van de baan ten goede kwam.

De enige zorg die er nog was..... hoe komt het met het weer ? Terwijl er rondom Joure veel water was gevallen en er vandaag volgens de verwachtingen nog meer ging vallen, bleef dit ons, op wat druppen na, gelukkig bespaard. Na de trainingen werd er vlot begonnen om te voorkomen dat we net als in Hemelum geen finales konden rijden door de tijdsdruk. Ook de toppertjes hadden dat goed begrepen en hadden de gang er goed in. Roan Nauta werd in alle manches opgejaagd door Sven Zuur, maar wist goed met deze druk om te gaan. Hij won alle drie de manches. Sven Zuur pakte telkens de tweede plaats en de dames Sanne Meijerink en Kaylee Schoo vochten om de derde plaats. Dit werd met 1 punt verschil in het voordeel van Sanne Meijerink beslist. Nieuwkomers Vera Silke Jorritsma, Levi Slot en Sem Oegema reden relaxt, en zichtbaar met plezier, hun rondjes. Voor de 50cc klasse kwam het publiek nog eens extra aan de baan staan. Na de mooie eerste wedstrijd in Hemelum werden de verwachtingen van een mooie wedstrijd door de coureurs zeker waargemaakt. Quinten Kin, Siem Sverre Jorritsma en Jarno Bosma waren wederom de hoofdrol spelers. In de eerste manche nam Quinten Kin brutaal de leiding maar werd ronde voor ronde steeds meer achterhaald door Jarno Bosma. Ondanks de druk wist Quinten het tot op de finishlijn vol te houden en won de eerste manche voor Jarno Bosma en Siem Sverre Jorritsma. Roan van der Lende en Gabryëla Horenga vervulden weer glansrijke bijrollen en eindigden in alle manches vandaag als vierde en vijfde. De tweede manche was voor Jarno Bosma, die Siem Sverre Jorritsma wist te achterhalen en in een mooie onderlinge strijd wist te passeren. Deze keer werd Quinten Kin derde. De laatste manche was wederom een hele mooie. Siem Sverre Jorritsma nam kopstart en was niet van plan de kop weer af te staan. Jarno Bosma kwam langszij en tussen beide rijders ontketende zich een mooie strijd. Toen Jarno Bosma een foutje maakte ging ook Quinten Kin zich ermee bemoeien. Hij wist de tweede laats te pakkn voor Jarno Bosma en achter Siem Sverre Jorritsma. Na drie manches hadden alle drie coureurs 24 punten ! door de uitslag van de laatste manche werd Siem Sverre Jorritsma de winnaar voor Quinten Kin en Jarno Bosma. De 65cc klasse werd gewonnen door Jelmar Naessens voor Jelmer de Boer en Niek Meijerink. Rudmer Koopmans reed zich met 2 derde plaatsen in zijn series keurig naar de finale, net als Rens Spanjer die met een vierde en tweede plaats ook gemakkelijk de finale haalde. De 65-b piloten hadden de broek vol aan Rienk Bakker die met 3 manche overwinningen de terechte winnaar werd. Jelrik de Boer behaalde in zijn manches twee maal een tweede en 1 maal een derde plaats wat hem als tweede op het podium bracht. Verrassende derde op het podium was Imke van der West die pas haar tweede wedstrijd reed. In de series was ze in een felle strijd gewikkeld met Britt Boezerooij, daar bij aangetekend dat het beeld iets vertekend was. Imke reed namelijk op een 85cc en Britt moest het met 20cc minder doen. Rik-Jan de Boer had in de 85cc klasse met twee manche overwinningen de beste papieren voor de finale. Dennis van der Ploeg scoorde 17 punten met daar achter Pieter Tolsma en Ward Monkel met 16 punten. Ook Jelmar Naessens reed weer een sterke wedstrijd en ging met 15 punten ook door naar de finale. Jelle de Haan en Dave Hogerhuis kwamen daar via de b-finale nog bij. Dennis van der Ploeg, Jelmar Naessens en Rik-Jan de Boer kwamen drie dik uit de eerste bocht en de strijd barstte los.

Jelmar Neassens moest lossen en voelde de hete adem van Pieter Tolsma in zijn nek. Hij wist echter stand te houden en pakte een mooie derde podium plek. De winst ging naar Dennis van der Ploeg voor Rik-Jan de Boer. Beide mannen staan nu ook eerste en tweede in de totaalstand en Jelmer Naessens wist ten koste van Pieter Tolsma op te klimmen naar de derde plaats. De eerst serie van de 125cc was gelijk een spannende. Dat Tommy Kruis vaak traint op de baan van de Flying Boetoe was goed te zien. Hij pakte brutaal de kop en stond deze niet meer af. Daar achter ontspon zich een gevecht tussen Dylan Ottens en Mike Klein. Stuivertje wisselend trok Dylan Ottens aan het langste eind en Mike Klein liet zich op de finish nog verrassen door een sterk rijdende Jacco de Jong die derde werd. Jesse Jan Stelwagen wist zijn eerste serie te winnen en kwam in zijn tweede serie Tommy Kruis en Dylan Ottens tegen. Ook deze wist hij te winnen. Wessel de Jong lag verrassend op een tweede plaats maar werd nog terug gehaald door Dylan Ottens. Wessel de Jong werd hiermee derde voor Tommy Kruis. Jacco de Jong wist in zijn volgende serie in een rechtstreeks confrontatie met Mike Klein zien dat de vorige serie geen toevalstreffer was en flikte het kunstje wederom. Op de finish passeerde hij met een mooie actie Mike Klein. In de finale nam hij zelfs kopstart maar werd gepasseerd door Dylan Ottens.Vervolgens maakte hij een foutje in de tweede bocht en Jess Jan Stelwagen kon hiervan profiteren en stoomde gelijk door naar de eerste plaats. Dylan Ottens wist keurig zijn tweede plaats te behouden. Jacco de Jong kwam weer in gevecht met Mike Klein en wist dit andermaal te winnen. Een keurige derde plaats op het podium was zijn deel. Klaas Kin heeft de bromfiets dit seizoen goed aan de loop en won gelijk de eerst manche in de bromfiets klasse. Door een tweede plaats in de tweede manche en een sterk gereden derde manche, waarbij Wiebren de Vries en Brian de Graaf gepasseerd werden werd hij vandaag tweede. Robert Veenstra scoorde 1 puntje meer en mocht op het hoogste treetje plaats nemen. De derde plaats was vandaag voor Brian de Graaf voor Wiebren de Vries die in de training enige luchtacrobatiek liet zien. De dames A reden vandaag manches en hier liet Fardau de Ree zien dat ze de baan als haar broekzak kent. Alle drie manches wist ze kopstart te pakken en dit vol te houden tot aan de finishvlag. Nina Ferwerda werd in de eerste manche, liggend op de derde plaats, voorbij gestoken door Anderea de Vries. Door de volgende twee manches beide als tweede te eindigen wist ze vandaag toch nog tweede te worden voor Jessie Veenstra. Bij de dames B was het al bij voorbaat bekend welke dames er op het podium zouden komen ...... er waren er namelijk slechts drie ! Silke Liemburg gaf het meeste gas en wist alle manches te winnen. Kaylee Dijkstra gaf in de eerste meters nog enige tegenstand, maar wist de aansluiting niet vast te houden. Zij eindigde in alle manches als tweede voor Astrid de Jong die op respectabele afstand alle drie manches als derde eindigde. Hopelijk hebben de dames zich vermaakt, voor het publiek was het helaas een optocht. Bij de ST2 werd het publiek weer wakker. Hier zagen we Anne Bos alle series en de finale winnen. Bas Homans won ook al zijn series, maar moest in, de via de b finale gekomen, Robin de Haan zijn meerder erkennen. In een zinderende finale stote Bas Homans vanaf plaats vijf door naar de tweede plaats ten koste van Johan Kuiken, Rick Grasdijk en Robin de Haan. Robin de Haan wist echter met een bekeken eindspurt vanuit de laatste bocht de tweede plaats toch nog voor zich op te eisen. Jeffrey Oppersma vloog er in een van zijn series nog even raar af en moest naar de medische dienst worden afgevoerd. Dit liep gelukkig goed af en hij kon in zijn volgende serie weer starten. De ST2B coureurs streden ook op het scherpst van de snede met als terechte winnaar Björn Rignalda. Hij wist alle series en de finale winnend af te sluiten. Ook Marco Nijenhuis leek op het podium te komen. Dit nadat hij de eerste serie had gewonnen en door een kruisje in de tweede serie in de b finale kwam. Hier pakte hij een tweede plaats achter Sven Venema en beide heren mochten in de a-finale aantreden. Deze werd zoals gezegd gedomineerd door Björn Rignalda met als goede tweede Dennis Strikwerda. Marco Nijenhuis lag lang op de derde plaats maar stond sterk onder druk van Jesse Jan Stelwagen die hem passeerde. Vervolgens was het Sven Venema die langzaam dichterbij kwam en beide heren het nakijken gaf en er met de derde plaats vandoor ging. De ST1 klasse kende in Olav den Engelsman ook een ongeslagen winnaar. Er werd in manches gereden en in alle manches was de volgorde van aankomst gelijk. Olav den Engelsman voor Harm Jan Mellies en Karim Boezerooij. Hier hoefde dan ook voor de podium uitslag geen rekenmachine aan te pas te komen. Marten Dragtsma was, na zijn duikeling in een training voorafgaande aan de wedstrijd, duidelijk nog niet weer bevriend met de baan en sloot vandaag als laatste af. Bij de veteranen was het dit keer niet Durk Bloem, maar naaste concurrent Brugt Vorenholt die de winst pakte. Na twee series tweede te zijn geworden achter Durk Bloem, lukte het in de finale wel. Willem Mellens zat er vandaag ook goed op en liet met Hendrik Boltjes ook nog een mooie serie zien. Hij werd vandaag de derde man in Joure. We sluiten af met de VT klasse waar we een verrassende winnaar zagen in Daniël Veldhuizen, Niet zozeer vanwege zijn kwaliteiten, maar meer door het rare wedstrijdverloop. De eerste serie werd met een tweede plaats afgesloten maar de in tweede serie gooiden technische problemen roet in het eten. Nu moest het via de b-finale worden recht getrokken. Dit lukte door op de motor van Tony Blok de tweede plaats te behalen. In de finale liep hij langzaam weg bij Thies Henstra die vandaag tweede werd voor, de via de b-finale gekomen, Dirk Tjitse Rijpkema. Zo sloten we deze editie op het circuit van de Flying Boete af en konden we terug zien op een geslaagde dag waarop ons de weergoden gunstig gezind bleven Dit in tegenstelling tot de omliggende dorpen waar het water met bakken uit de hemel was gekomen.

( foto's: mooie strijd in de 50cc klasse met Siem Sverre Jorritsma (25), Jarno Bosma(33) en Quinten Kin(16) - close racing in de bromfietsklasse met Klaas Kin(6) en Robert Veenstra(74) - Daniël Veldhuizen(19) winnaar VT klasse )

 

Toch nog een VTBM wedstrijd in Vledderveen

Nadat er bekend werd dat er op Hemelvaartsdag geen wedstrijd in Rouveen zou plaats vinden werd er uitgeweken naar Vledderveen. Wat in eerste instantie de seizoensopener zou worden die vroegtijdig werd afgelast, werd nu wedstrijd nummer drie in het VTBM kampioenschap.

De baan lag er goed geprepareerd bij en niets stond de de toppers in de dop meer in de weg voor hun eerste manche. Sven Zuur gaf zijn hoogtoerige Coral machientje flink de sporen en wist alle drie de manches te winnen. De tweede manche spande het er nog even om toen, de om de tweede plaats strijdende, Kaylee Schoo voorbij kwam aan Sanne Meijerink en probeerde door te stoten naar de eerste plaats. Op het laatste rechte stuk voor start en finish kwam ze naast Sven Zuur, maar deze wist zijn leidende positie te verdedigen. Kaylee Schoo werd vandaag tweede voor Sanne Meijerink en Vera Silke Jorritsma die het spelletje ook steeds beter door begint te krijgen.  Bij de 50cc strijders was het broer Siem Sverre Jorritsma die de zaakjes vandaag goed voor elkaar had. Hij wist in alle drie de manches kopstart te pakken en bij het veld weg te lopen. Hij werd dan ook de ongeslagen winnaar vandaag. De tweede en derde plaats lagen dichter bij elkaar en deze werden bezet door Jarno Bosma en Quinten Kin die in alle manches in deze volgorde over de finish kwamen. In het achterveld zagen we nog een leuke strijd tussen de uit de toppers overgekomen Roan Nauta en Gabryëla Horenga, die in het voordeel van Gabryëla werd beslist. De 65cc klasse kreeg in de a-groep een voorspelbare uitslag. Het trio Jelmar Naessens, Niek Meijerink en Rens Spanjer kwamen in alle manches in deze volgorde over de streep. Dit bepaalde ook gelijk de einduitslag. Het werd sowieso een uniek puntenlijstje vandaag omdat alle deelnemers in elke manche op exact dezelfde plaatsen zouden eindigen. In de 65 b-groep had iedereen vooraf al een beker te pakken. Met slechts drie coureurs werd er aan het karwei begonnen. De enige heer in het veld, Jelrik de Boer, zette het in alle manches op een lopen voor de dames Britt Boezerooij en Imke van der West. Hiervan wist Britt Boezerooij vandaag tweede te worden voor Imke van der West die door een val in de eerste manche derde zou worden. In de eerst manche ging ze goed van start en lag aan de leiding. Jelrik de Boer kwam langszij en in een poging om weer aan te haken volgde een valpartij. In de 85cc klasse zagen we een opvallend goed rijdende Quinten Holt en een plaats bij de eerste vijf zat er qua rijden vandaag misschien wel in. Het zou echter anders lopen. In een poging om in een van zijn series naar de eerste plaats door te stoten liet hij de motor iets te lang rechtop staan en raakte de achterbrug van Bern Monkel. Dit had een lelijke valpartij tot gevolg en Quinten was voor vandaag uitgeschakeld. De leider in het kampioenschap, Dennis van der Ploeg, liet na een zwieper in de eerste bocht in een rechtstreekse confrontatie met Pieter Tolsma in een van zijn series een puntje liggen. Hij pakte die echter met een bekeken aktie in de laatste ronde van de finale weer terug en werd zo dagwinnaar voor Pieter Tolsma. Goede derde werd Gert Homans die steeds meer de aansluiting met de top begint te krijgen. Jelmar Naessens leek vandaag beslist op het podium te komen en misschien wel voor de winst te gaan. Na zijn twee series te hebben gewonnen zat het er dik in. Helaas miste hij in de finale de start en moets vanaf de laatste plaats komen. In zijn ijver om voorin te komen trok hij de machine onderuit en werd vandaag achtste. Ook voor een sterk rijdende Dave Hoogerhuis had er meer in gezeten maar in de finale wist hij niet door te zetten. De 125cc klasse kende in Jarno Terpstra een terechte winnaar. Met een berekende en strakke rijstijl wist hij zowel zijn series als de finale te winnen. In de series spatten de vonken er weer vanaf en zagen we weer prachtige stijd zoals we in deze klasse wel gewend zijn. Naast Jarno Terpstra, Mike Klein, Joran Marra en Jesse-Jan Stelwagen zagen we ook Tommy Kruis steeds harder rond gaan. Nu nog niet op het podium, maar dat zit eraan te komen. Vandaag waren de prijzen voor Jarno Terpstra, Mike Klein en Joran Marra. De bromfiets rijders maakten er weer een mooi spektakel van en de mannen zaten vooral in de eerste manche als een aan een touwtje bij elkaar. Lambert Veltman voerde de druk vanaf een vierde plaats op om telkens op snelheid buitenom te komen.Dit lukte uiteindelijk in de derde ronde en hij won de eerste manche. Klaas Kin had in alle manches kopstart maar wist de eerste plaats alleen in de tweede manche te behouden. Wiebren de Vries ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor, voor Robert Veenstra en Klaas Kin. De dames a en b waren vandaag samengevoegd maar werden wel apart geklasseerd. Het was oudgediende Ineke Renkema die de eerste serie op haar naam bracht. Fardau de Ree en Jessie Feenstra lieten vervolgens in hun serie een mooie strijd zien waarbij er voortdurend van positie werd gewisseld. Samen kwamen ze naast elkaar over de finishlijn met een klein voordeel voor Jessie Veenstra. Zij zou ook haar tweede serie in winst omzetten en won vervolgens ook de finale. Fardau de Ree tekende netjes voor de tweede plaats en Ineke Renkema werd vandaag derde. Bij de b-groep ging Nikita Postma met de overwinning aan de haal. De ST1 werd gedomineerd door Olav den Engelsman met telkens Anne Bos op de tweede plaats en Karim Boezerooij op de derde. Harm-Jan Mellies ging op de thuisbaan aanvankelijk goed mee maar trok in de eerste manche de machine, in een poging Anne Bos te passeren, onderuit. In de rest van de manches kon hij helaas ook geen potten breken en werd vandaag de rode lantaarn drager. Anne Bos deed wederom goede zaken in de ST2 klasse. Zonder een serie te winnen kwam hij toch in de finale en wist deze wel in winst om te zetten. Dit voor Bas Homans en, de voor deze gelegenheid op de crosser plaatsgenomen, Mark Beishuizen. Van deze drie wist alleen Bas Homans een van zijn series te winnen. Dit deden ook Marcel Vlig en Rick Grasdijk, maar zij kwamen in de finale niet verder dan plaats vier en vijf. In de aanloop klasse naar de ST2, de ST2B klasse, waren het vandaag de uit de 125cc overgekomen Dennis Strikwerda en Jesse-Jan Stelwagen die de eerste en tweede plaats zouden behalen. Dennis Strikwerda won bovendien al zijn series en scoorde dus maximaal. Björn Rignalda pakte ook weer een podiumplaats mee en werd vandaag derde. Marco Nijenhuis lag in de finale lang op de tweede plaats maar liet zich door het jagende duo Björn Rignalda en Jesse-Jan Stelwagen in de laatste ronde verschalken. De oude mannen club kreeg vandaag met Durk Bloem weer een voorspelbare winnaar. Hij deed dit voor Willem Mellens en Hendrik Boltjes. Willem Mellens kwam in de eerste manche nog wel erg dichtbij door hard buitenom te komen in de laatste bocht. Dit deed hij ook in de tweede manche bij Hendrik Boltjes en ditmaal met succes. Tot slot de VT klasse. Hier wist Bert Franssens al zijn series te winnen, maar hij miste helaas het podium door als vierde in de finale aan te komen. Voor hem zat Stefan van der Velde die zijn derde plaats fel verdedigde. Thies Henstra en Chris Werkman vertrokken in de finale als eerste en tweede en stonden deze plaatsen niet meer af. Zo kwamen we weer aan het einde van een mooie VTBM wedstrijd. Nu snel naar huis met de airco op maximaal. Terwijl ik wat Groninger grond in mijn sokken mee transporteerde naar Friesland om ons grondgebied nog wat te vergroten, keek ik uit naar de douche. Het was weer een lange en stofrijke dag geweest. 

(foto's: mooie strijd in het achterveld (65cc) tussen Jafaro Hazeveld(72) en Valerio Zwartkruis(27) - Jessie Veenstra(52) wint de dames-a klasse - lachende gezichten op het podium bij de bromfiets coureurs) 

VTBM circus doet Mans Engel city aan

's Morgens vanuit Wolvega vertrokken met onderweg lichte regen die nabij Groningen overging in een hoosbui. Ruitenwissers op de hoogste stand en overal waar je keek water ! Het zou toch niet weer gebeuren. Na de afgelaste wedstrijd in Westeremden van een week eerder leek het ook nu weer mis te gaan. Toen ik echter het terrein in Westeremden opreed was hier nagenoeg geen water gevallen. Op een enkel buitje na zou het vandaag gelukkig ook zo blijven.

De toppertjes beten zoals gewoonlijk het spits af. Sven Zuur had de overwinning van een week eerder in Vledderveen nog vers in het geheugen en dit was blijkbaar zo goed bevallen dat hij dit nogmaals dunnetjes over deed. Hij won alle manches. In tegenstelling tot vorige week kon Kaylee Schoo geen tweede plaats weer scoren. Dit werd belet door Sanne Meijerink die in alle manches voor haar over de finish ging. Hekkensluiter werd Vera Silke Jorritsma die pas haar derde wedstrijd reed. Tijd voor de 50cc klasse. Siem Sverre Jorritsma is een van de titelkandidaten en hij nam kopstart in de eerste manche. Na een klein foutje kwam Quinten Kin langszij en in een poging weer terug te vechten trok Siem het motortje onderuit. Quinten Kin won de eerste manche en dat deed hij in de tweede manche wederom. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. De sterk gestarte Roan van der Lende leide tot aan de finish maar wist in de laatste bocht het gaatje net niet genoeg  dicht te houden. Jarno Bosma won de derde manche maar ook hier deed Roan van der Lende weer van zich spreken. Weer had hij een goede start en liet alleen Jarno Bosma voor gaan. Nu lukte het wel de binnenkant dicht te houden voor de concurrentie en een prachtige tweede plaats was weer zijn deel. In de einduitslag zou hij vandaag het derde treetje van het podium mogen beklimmen. De eerste en tweede waren voor Jarno Bosma en Quinten Kin, Siem Sverre Jorritsma kwam vandaag niet verder dan de vijfde plaats achter de opvallende Roan  Nauta die vanuit de toppers al goed mee gaat. Bij de 65cc a-groep was het wederom Jelmar Naessens die de overwinning pakte. Hij deed dit met drie manche overwinningen voor Jelmer de Boer en Rens Spanjer. Niek Meijerink wist telkens dicht bij deze mannen te komen maar slaagde er niet in ze te achterhalen. Dit zelfde gold voor Jafaro Hazeveld die op zijn beurt net niet genoeg snelheid had om Niek Meijerink te passeren. Het kan niet lang meer duren en ook deze mannen gaan mee doen voor de prijzen. Bij de 65cc b-groep was het Rienk Bakker die met het maximaal aantal punten de overwinning voor zich opeiste. Dit voor de dames Britt Boezerooij en Imke van der West. Debutant Valentino Luider kwam netjes aan voor Rafaël de Weerd en scoorde slechts 1 puntje minder dan Imke van der West. Het huzarenstukje in de 65cc werd in de 85cc klasse nog eens herhaald door Jelmar Naessens. Ook hier wist hij al zijn ritten om te zetten in winst, inclusief de finale ! Verder zagen we een ontketende Jelle de Haan die favoriet Dennis van der Ploeg van het podium reed door als derde achter Pieter Tolsma te eindigen. Hij moest vanuit de b-finale komen maar was een terechte finalist. Ook in de 125cc klasse moest er iemand via de b-finale komen. Tommy Kruis, waarvan we vorige week al veel progressie zagen, had na zijn series slechts 6 punten. Hij wist vervolgens de b-finale te winnen en gelijk ook maar de a-finale ! Joran Marra, die wel al zijn series had gewonnen, werd vandaag tweede en het derde treetje op het podium was voor Koen van Schoot. De vandaag zo goed presterende Jelle de Haan in de 85cc klasse, deed ook een poging in de bromfietsklasse. Dit ging aanvankelijk erg goed met gelijk een overwinning. De tweed manche leek ook een overwinning te gaan worden, maar door een schakelfoutje werd hij op de finishlijn voorbij gestoken door Robert Veenstra en Klaas Kin. Nog geen man over boord want de derde serie kon nog veel goed maken. Helaas kukelde Jelle er na een slechte start en een gewaagde inhaalrace vanaf. Robert Veenstra werd vandaag winnaar voor Oebele Hoekstra en Klaas Kin. De kleinste rijdster, Fardau de Ree, zette bij de dames de grootste prestatie neer en won vandaag. Ze deed dit voor de langste dame van het gezelschap, Jessie Veenstra. Zij kreeg wederom een kleine dame aan haar zijde op het podium. Jessica Dijkstra werd vandaag derde. Nikita Postma, Astrid de Jong en Celine Vorenholt waren het samen aardig eens bij de dames-b. Zij eindigden in alle manches keurig in genoemde volgorde achter elkaar en zo stonden ze ook op het podium. Dat Robin de Haan veel op de motor zit en diverse takken van motorsport beoefend (flattrack, cross, grasbaan) is wel te zien. Hij werd vandaag de winnaar van de ST2 klasse na een sterk gereden finale. Dit voor Ruben Guikema en Johan Kuiken. In de ST2B klasse lieten de 125cc coureurs Joran Marra en Jesse-Jan Stelwagen zien dat ze het ook in deze klasse wel aan kunnen. Met beide 16 punten na de series gingen ze als eerste en tweede de finale in. Deze werd gewonnen door Joran Marra voor Jesse-Jan Stelwagen. Knappe derde werd Rowdy Stevens die met de nieuwe KTM steeds beter rond gaat. Bij de ST1 zagen we in de finale veel duw en trekwerk tussen Johan Wissema en Olav den Engelsman. Dit aanvankelijk achter de rug van Ruben Guikema. Hij zou echter achterhaald worden door Olav den Engelsman, maar wist op de finishlijn voor Johan Wissema te blijven. Bij de veteranen was Brugt Vorenholt vandaag Durk Bloem te snel af. Hij kon goed overweg met de kleibaan en won twee van de drie manches. Ook goed onderweg was vandaag Andries de Vries. Hij liet zich op de finishlijn in de laatste manche nog wel even verrassen door Reinder van Dellen met wie hij in alle series in een mooi gevecht was. Met 1 punt verschil had Andries echter genoeg om het derde treetje van het podium te mogen beklimmen. Bert Franssens stond als VT rijder de plaatselijke pers te woord en sprak de hoop uit bij de eerste drie te eindigen. Dit deed hij netjes door tweede te worden vandaag. Chris Werkman ging er met de overwinning vandoor en Stefan van der Velde behaalde net als vorige week in Vledderveen een derde plaats. Dit deed hij door op de finish Lieuwe Jagersma te verslaan. Zo kwamen we weer aan het einde van een mooie racedag op een uniek locatie. Mans Engel kom weer trots zijn op zijn clubje, het was weer dik voor elkaar.

(foto's: Mooie strijd tussen Oebele Hoekstra (70) en Robert Veenstra (74) in de bromfiets klasse - Tommy Kruis (99) wint zowel de b als a-finale in de 125cc klasse - Rowdy Stevens (81) gaat steeds beter rond op de nieuwe KTM en werd vandaag derde in de ST2B klasse)

 

 

Ook KNMV doet Westeremden aan

Twee  dagen na de VTBM wedstrijd was het de beurt aan de KNMV rijders om de piste van Westeremden te betreden. Bij de 50cc klasse liet Dominic Hamminga zien hoe je op de kleibaan rond moest gaan. Met het gas haast constant open en netjes doserend ging hij als een speer en won alle drie manches. Qinten Kin, Jarno Bosma en Siem Sverre Jorritsma waren de andere podiumkandidaten, maar werden even flink verrast door Roan van der Lende die per manche beter ging rijden. In de tweede manche had hij kopstart maar gedurende de wedstrijd moest hij genoemde rijders voor laten gaan. Maar in de derde manche was het dan zover. Terwijl Dominic Hamminga ruim afstand nam lag Roan van der Lende tot aan de laatste ronde op de tweede plaats. Quinten Kin, Jarno Bosma en Siem Sverre Jorritsma kwamen per ronde dichterbij, maar alleen Quinten  Kin was in staat om hem op de finish nog te passeren. Vandaag nog niet op het podium, maar dat zit er aan te komen. Voor vandaag waren de podiumgangers Dominic Hamminga, Quinten Kin en Siem Sverre Jorritsma. Bij de 65cc zagen we per manche de spanning toenemen. Lag in de eerste manche het veld al snel ver uit elkaar, in de tweede manche was dat al anders. Hier zagen we, net als in de eerste manche , nog steeds Jelmar Naessens als de verwachte leider, maar achter hem waren het Jelmer de Boer, Rens Spanjer en een verrassende Rudmer Koopmans die elkaar tot op kleine afstand naderden. De derde manche bracht zelfs een andere winnaar. Jelmer de Boer wist gedurende de manche Jelmar Naessens te passeren en trok Rens Spanjer mee. Ondanks dat Rens Spanjer, Jelmar Naessens niet meer kon passeren kwam hij tot aan het achterwiel. Niek Meijerink volgde op enige afstand. Het podium bestond vandaag na drie doortellende manches uit Jelmar Naessens, Jelmer de Boer en Rens Spanjer. Ook in de 85cc klasse deed Jelmar Naessens weer goede zaken. Met een manche overwinning meer dan Dennis van der Ploeg was ook hier het hoogste treetje voor hem. Nadat we in de manches spannende gevechten hadden gezien tussen Dennis van der Ploeg en Pieter Tolsma, werd Dennis van der Ploeg vandaag tweede voor Pieter Tolsma. Achter hen zagen we een mooie strijd tussen Gert Homans, Rik-Jan de Boer en Dave Hoogerhuis die in de laatste manche haast gelijk over de finish kwamen. Tijd voor de 125cc klasse. Jesse Meindertsma leek onbedreigd op de overwinning af te gaan door alle manches te gaan winnen. Dit lukte wel in de eerste twee, maar in de derde manche moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Dit was echter voldoende voor de overwinning vandaag. In die derde manche was het Jarno Terpstra die de leiding nam en deze niet meer afstond. Achter hem vochten Joran Marra, Jacco de Jong en Jesse Meindertsma om de overige plaatsten. Joran Marra werd uiteindelijk tweede en Jacco de Jong werd op de finish verslagen door Jesse Meindertsma die derde werd in deze manche. Het podium, bestaande uit Jesse Meindertsma, Joran Marra en Jarno Terpstra, miste vandaag Jesse-Jan Stelwagen. In en poging om vanuit een derde positie door te stoten naar de tweede plaats, brak de motor op het rechte stuk uit en een vervelende schuiver was het gevolg. Het liep gelukkig betrekkelijk goed af en hij werd toch nog vierde vandaag. De 125 senioren, waarbij de eerst twee plaatsen vaak bezet worden door Jan-Okke Loonstra en Anne Bos, kwamen vandaag ook weer aan bod. Nu was het wederom Jan-Okke Loonstra die de overwinning pakte voor Anne Bos. Bert Dijkstra werd vandaag derde op de motor van dochter Jessica, nadat de Yamaha het na de training had begeven. Ook Benny van der Kooi en Robin de Haan reden vandaag goede series maar kwamen in de finale niet verder dan de vijfde en zevende plaats. Dan hadden we nog een 125cc klasse, namelijk de 125cc specials. Hier was Nigel Hummel zoals vaak oppermachtig. Alleen Nynke Sijbesma was in staat hem enigszins bij te houden, maar zij moest met pech in de eerste manche het middenterrein opzoeken. De overige twee manches wist ze wel uit te rijden met beide een tweede plaats. Derde werd vandaag de kleinste deelnemer, Niek Meijerink. Vandaag in felle strijd gewikkeld met Delina Kruit die ook steeds beter rond gaat.

De dames waren ook weer goed vertegenwoordigd en hadden Sylvana Postma als bijschrijfster. Zij won al haar series en ook gelijk de finale ! Alleen Kelly Velda wist haar qua snelheid redelijk bij te houden en werd dan ook tweede vandaag. Goede derde werd Rosalyn de Vries die door een valpartij in het verleden niet zulke goede herinneringen aan de harde kleibaan van Westeremden had. Verder zagen we Lia Schokker netjes de b-finale winnen, Helaas zat er in de a-finale niet meer in dan de achtste plaats. Ook via de b-finale kwam Iris Meindertsma die het vandaag met een vierde plaats moest doen. Dezelfde Iris Meindertsma kwam samen met 23 andere rijders ook in de 250cc klasse aan de start. Hier eindigde ze op de 12e plaats. Hoofdrolspelers waren hier vandaag een verrassend sterk rijdende Marcel ter Braake,voor Jan Fokker en Johan Kuiken. Marcel te Braake propte er voor de finale nog even snel een frikandelletje in en dit gaf hem net dat beetje meer energie !

Tijdens een van de series beleefden we nog een vrij ernstige valpartij. Roelof Postma remde in leidende positie de Kawasaki onderuit en de overige rijders moesten uitwijken. Dit had tot gevolg dat Mirko Gardenier, Daniël Veldhuizen en Gerard Bijlsma over elkaar heen duikelden. Gerard Bijlsma moest worden afgevoerd met nekletsel en Daniël Veldhuizen hield er scheurtjes in drie rugwervels aan over. Ook Iwan Kok was niet gelukkig in zijn serie en ging er in de eerste bocht hard vanaf. Tot slot 15 rijders in de 450cc klasse voor wie het zaak was de gashendel rustig te doseren op het kleine en verraderlijke kleibaantje. Dit werd ondanks zijn agressieve rijstijl het beste gedaan door Jamie Elsinga. Evert van Til kon niet beletten dat hij beide series en de finale won en werd tweede vandaag. Ruben Guikema tekende voor de derde plaats. Jessica Elsing streed aanvankelijk in de finale ook mee voor een podiumplaats maar kon dit niet volhouden. Zij werd vandaag vierde maar liet wel een knappe serie overwinning zien.

Ook deze dag kwam weer ten einde in Westeremden. Niet iedereen is even gecharmeerd van de kleibanen maar het was zeker een geslaagd een gezellig evenement,dat wat mij betreft, nog jaren op de KNMV en VTBM kalender mag blijven staan.

(foto's: Bonne van Kooi(29) na lange afwezigheid weer terug op de grasbaan - Sylvana Postma(81) won de finale en Lia Schokker(18) de b-finale bij de powergirls - Marcel ter Braake sterke winnaar 250cc klasse)

Publiek krijgt waar voor zijn geld in Stadskanaal

De Mac Stadskanaal had kosten nog moeite gespaard om een mooi rijdersveld te contracteren voor de internationale grasbaanraces. Ook de promotie via de diverse media was goed geregeld en dit betaalde zich zeker uit. Een groot aantal bezoekers wist de weg naar Stadskanaal te vinden en vulde de taluds rondom de baan. Naast de internationale specialklasse en de internationale zijspannen kwamen ook de 125cc specials, specials nationaal, 250cc klasse en de regioklasse aan het startlint.

Veel mensen waren gekomen voor Romano Hummel en deze maakte hun verwachtingen gedeeltelijk waar. Dit lag echter niet aan zijn superieure rijstijl, maar door een uitval in een van zijn series door een afgelopen ketting. Dit zelfde overkwam hem ook in de finale en teleurgesteld verliet hij de baan.

Het publiek had echter prachtige series gezien waarin hij liet zien niet voor niets bij de wereldtop te horen. en momenteel een van de besten te zijn. Na al deze toestanden zouden we haast de overige Nederlandse deelnemers vergeten en dat zou niet terecht zijn. Ook Dave Meijerink, Henry van der Steen en Mark Beishuizen liet zich van hun beste kant zien. Mark Beishuizen en Dave Meijerink schopten het zelfs tot de finale. Een finale met naast hun wereldtoppers James Shanes, Bernd Diener, Stephan Katt, Martin Malek en Romano Hummel. Romano Hummel leek gemakkelijk de overwinning te gaan pakken, maar viel zoals gezegd uit. Een strak sturende Dave Meijerink zag zijn kans schoon en won de finale. James Shanes wist hem niet meer te achterhalen en werd tweede. Er zou nog een spectaculaire derde plaats volgen voor Mark Beishuizen. In de laatste bocht ging hij full speed om routinier Stephan Katt heen en pakte zo een verdiende derde podiumplaats. Bij de zijspannen zagen we zoals gewoonlijk William Matthijssen en Sandra Mollema door de geluidsbariere gaan en zij gingen ongeslagen de finale in. Deze wisten ze ook in winst om te zetten. Mitchel Godden/Paul Smith tekenden voor de tweede plaats en derde werd het Engels/Nederlandse duo Dave Carvill/Dennis Smit. Ook zagen we de Duitse broers San Milan (eerste en tweede in de b-finale) en het Deense span Mike Fredriksen/Steven Grandt mooie strijd leveren. Ook de terugkerende Sven Holstein deed van zich spreken met twee knappe tweede plaatsen in zijn uitgereden series. Door een kruisje in de eerste serie kwam hij vandaag helaas niet verder dan een vijfde plaats in de b-finale. We zullen zeker meer van hem gaan zien en het is beslist een aanwinst voor de zijspan klasse. Ook de Nederlandse spannen Marcel Raatjes/Marco Sterenborg en Klaas Kregel/Kim Kempa lieten progressie zien. In het bijprogramma reden de 125cc specials die allemaal ooit hopen door te stormen naar de internationale specials. Nynke Sijbesma werd vandaag, door een uitval in de laatste manche van Nigel Hummel, winnares. Nigel Hummel had nog wel voldoende punten voor de tweede plaats. Delina Kruit maakte het podium compleet. Niek Meijerink was altijd de kleinste rijder in de klasse, maar vandaag zagen we de nog minstens zo kleine Jason Kroeze. Voorheen actief op de 50cc crosser gaat hij het nu proberen op een special. Dit jaar word gezien als een training. Hij reed mooi zijn rondjes en ging per manche beter rond. Hij had vandaag zelfs al een kopstart !

Voordat je in de internationale special klasse mag acteren kom je eerst nog in de specials nationalen die vandaag ook present waren. Na een vorig jaar uitgedund rijdersveld, hadden we maar liefst 14 rijders aan de start. Hierbij ook de in de EVLS actief zijnde Martin Cazemier, Johan Last en Luit Groenewoud. Ook herintreder Wiebo Bouwmeester was weer van de partij. We konden genieten van mooie duels waarbij ook, de vanuit de 125cc overgestapte, Christian Wagemans en William Kruit van zich deden spreken. In de finale was het echter de Duitser Finn Loheider die de leidende Kelly Velda passeerde. Ook de aanstormende Martin Cazemier en Willam Kruit zouden haar nog passeren zodat ze vandaag net naast het podium kwam te staan. De altijd spectaculaire 250cc klasse werd gewonnen door de dit seizoen ijzersterk rijdende Anne Bos. Dit deed hij voor Lazar de Vries die vanuit het achterveld succesvol de hoge lijn bleef volgen en Bas Homans die hiermee zijn eerste podiumplaats haalde in deze klasse. Tot slot mochten de regiorijders hun kunnen tonen. Dirk Fabriek was te snel voor het hele stel en alleen Harm-Jan Mellies was in staat te volgen. Op de  derde en vierde plaats kwamen de wel heel erg op de grens van de regio wonende Rick Grasdijk en Richard Dol, die voor deze gelegenheid waarschijnlijk een basiscursus Grunnins hadden gevolgd.

Een warme, mooie racedag kwam ten einde en alle lof was er voor de Mac Stadskanaal die vandaag beloond werd met een grote publieke belangstelling. We hopen dat deze trend zich voort gaat zetten want onze mooie sport is het zeker waard !

(foto's: kleine rijders met grote dromen in de 125cc klasse, Jason Kroeze(46) - Dave Meijerink wint de internationale special klasse - strijd in de 250cc klasse , Lazar de Vries(46), Gert-Jan Valk(87) en Lorenzo Punter(5))

Ook de jeugd en nationalen goed op dreef in Stadskanaal

Twee weken na het internationale spektakel in Stadskanaal was het de beurt aan de jeugd en nationalen. Ongeveer 750 bezoekers hadden de weg naar de baan gevonden en bijna 130 rijders gingen in de diverse klassen de strijd met elkaar aan. En strijd zou het worden. Gedurende de dag zagen we prachtige duels en ondanks de dreigende lucht zat het weer ook nog mee. In de 50cc klasse zijn het nog steeds dezelfde rijders die de toon aangeven. Jarno Bosma, Quinten Kin en Dominic Hamminga hadden de gang er vandaag weer goed in en met een gemiddelde snelheid van 70 km per uur zaten ze elkaar op de huid.

Maar ook Roan van der Lende en Sven Zuur mogen zo langzamerhand tot de kanshebbers gerekend worden. Nog net even dat kleine stukje meer doorzetten en ze komen erbij. Vandaag hadden ze in ieder geval in alle manches kopstart en werden respectievelijk vierde en vijfde. Gabryëla Horenga, Sanne Meijerink en Kaylee Schoo hadden daar achter ook een mooie onderlinge competitie net als Vera Jorritsma, Sem Bos en Marten de Vries die op enige afstand volgden. Dominic Hamminga lijkt op het kampioenschap af te stevenen en was ook vandaag weer de snelste. Hij won alle manches en Jarno Bosma werd vandaag tweede voor Quinten Kin met 1 punt verschil. De vierde man die normaal gesproken ook bij het rijtje kanshebbers hoort, Siem Sverre Jorritsma, was er vandaag niet bij. Hij had op school zijn arm gebroken. Zes rijders begonnen aan het klusje in de 65cc klasse. Hiervan was Britt Boezerooij het minst fortuinlijk. Nadat ze de vorige wedstrijd wegens een blessure niet kon rijden, kwam ze nu in de manches niet goed weg en kon vandaag geen rol van betekenis spelen. De overige vijf coureurs bleven in alle manches aanvankelijk mooi bij elkaar maar na een paar ronden scheiden zich Jelmer de Boer en een verrassende Rudmer Koopmans zich af van de rest. Niek Meijerink, Jafaro Hazeveld en Rens Spanjer gingen achter deze twee de strijd met elkaar aan. Hiervan wist Niek Meijerink een derde plaats op het podium te behalen. Jelmer de Boer werd vandaag winnaar maar heeft er met Rudmer Koopmans, die al een manche wist te winnen, een geduchte tegenstander bij. De publiek belangstelling was vandaag aanmerkelijk minder dan bij de internationale wedstrijd, maar de thuisblijvers zouden wat gaan missen. Vooral bij de 85cc werd er op haren en snaren gestreden om de punten. Jelmar Naessens, Dennis van der Ploeg, Pieter Tolsma, Rik-Jan de Boer, Dave Hogerhuis en Gert Homans gaven elkaar in de eerste manche geen meter. In de laatste ronde maakten zich Jelmar Naessens en Pieter Tolsma iets los van de rest.   Pieter Tolsma kwam vlak voor de finish onder Jelmar Naessens door en pakte de overwinning. In de tweede manche kwamen Dennis van der Ploeg, Gert Homans en Jelmar Naessens slecht weg en moesten zich door het veld en plek naar voren banen. Dit leek Dennis van der Ploeg en Gert Homans te lukken maar ze konden de aansluiting bij de koplopers niet meer maken. Voorop was het Pieter Tolsma die wederom een manche overwinning pakte voor Rik-Jan de Boer. De derde manche was er een voor in het boekje. Vanaf de start was het wederom Dave Hoogerhuis die kopstart pakte. Hij kon dit helaas, net als in de andere manches, niet volhouden tegen het aanstormende geweld van vier rijders. Dennis van der Ploeg, Pieter Tolsma, Jelmar Naessens en Gert Homans waren allen van plan te winnen. Er ontketende zich een heftige strijd waarbij er voortdurend van positie werd gewisseld. Jelmar Naessens moest lossen en met drie man, stuur aan stuur, gingen we de laatste ronde in. Gert Homans had het grootste hart en liet het gas het langst open. Dennis van der Ploeg kwam nog onder Pieter Tolsma door en pakte op de finishlijn de tweede plaats in deze prachtige serie. Het podium was vandaag voor Pieter Tolsma , Gert Homans en Dennis van der Ploeg. De 125cc was door blessures van Jacob-Auke Hoekstra en Joran Marra iets uitgedund en er werd vandaag in manches gereden met doortelling van de punten. Hier kwam Jarno Terpstra met de maximale score als winnaar uit de bus. Hij ging goed om met de druk die hem door Jesse Meindertsma en Jesse-Jan Stelwagen werd opgelegd en liet zich niet van de wijs brengen. Ondanks dat Jesse Meindertsma in de laatste twee manches nog wel dichtbij kwam moest hij vandaag genoegen nemen met de tweede plaats voor Jesse-Jan Stelwagen. Bonne van Kooi zagen we na enige jaren weer terug op de grasbaan en hij is zeker een aanwinst voor de 125cc klasse. De andere 125cc klasse waarbij spektakel gegarandeerd is, is de 125cc senioren klasse. Ondanks dat de afgelopen wedstrijden gedomineerd werden door Jan-Okke Loonstra en Anne Bos, is er achter hun volop spanning te beleven. Ieder van de 14 overige deelnemers kan in principe op het podium terecht komen. Bennie van der Kooi reed sterke series en werd vandaag in de finale beloond met een derde plaats. Koen van Schoot werd vandaag vierde na een mooie serie waarin hij met de hand aan de helm moest starten vanwege een valse start. Hij wist zich vanaf de laatste plaats  naar de vijfde plaats te rijden. Zo plaatste hij zich toch nog direct voor de a-finale. Het lint was dit keer sneller dan Arjan de Jong en hij pakte kopstart in zijn eerste serie. Hij wist dit niet vol te houden en werd uiteindelijk derde in deze serie. Niet verwonderlijk aangezien hij een week eerder nog in het ziekenhuis verbleef. Al met al respect voor Arjan die de dag besloot met een vierde plaats in de b-finale. Ook Siske Benedictus en Hero Boetje zaten in de b-finale en werden respectievelijk eerste en tweede. Hiermee drongen ze door tot de a-finale, die met een 7e en 8e plaats werd afgesloten. Jan-Okke Loonstra en Anne Bos werden eerste en tweede,... maar dat had u al begrepen. De powergirls kende twee bijschrijvers, Harriet Zwiers en Sylvana Postma. Ze lieten gelijk even zien waarvoor ze waren gekomen en werden vandaag eerste en tweede. Dat was tevens de klassering in hun beide series. Kelly Velda wist ook een serie te winnen maar kon vandaag niet verder komen dan een 7e plaats in de einduitslag. Achter haar Iris Meindertsma die via de b-finale was gekomen en vandaag ook geen podium kon scoren. Nina Ferwerda won vandaag de b-finale en sloot de dag af met een mooie 4e plaats. Uiteindelijk was het Kelsey Rozenberg die naast Harriet Zwiers en Sylvana Postma op het podium mocht plaats nemen. Met een bekeken finale, waarin ze eerst de hoge lijn reed en wat plaatsen verloor, ging ze vervolgens meer steken vanuit de bocht en dit resuteerde in een mooie derde plaats.Bij de 250cc klasse, met 30 deelnemers, was het zaak in de series gelijk bij de eerste twee te zitten om rechtstreeks in de a-finale te komen. Dit deed Gert van der Heide heel knap door zijn beide series te winnen. Hij werd hiervoor beloond met een derde plaats in de finale. Voor hem eindigden, een voor deze gelegenheid mee strijdenden, Wybe Valkema en Marcel Vlig werd de winnaar vandaag. Dit deed hij in een prachtige finale waarin hij in de laatste ronde Wybe Valkema passeerde die ook nog onder druk kwam van Gert van der Heide. Deze werd op zijn beurt weer opgejaagd door Bart Borg die we ontketend de b-finale zagen winnen. De 450cc klasse kende een kleiner deelnemers veld en hier werd in manches gereden. Met als bijschrijver onder andere Oege de Haan die voor veel strijd zou gaan zorgen. In de eerste manche nam Jamie Elsinga de leiding maar Oege de Haan kwam als een Russische kruisraket door het veld naar voren. Hij lanceerde zichzelf, op de oude tweetakt KTM van Oege de Jong, tot aan het achterwiel van Jamie Elsinga die verbaasd achterom keek ....waar komt die nu zo snel vandaan ?... Echter in zijn ijver om de eerste plaats te pakken trok Oege de Haan de motor in de laatste bocht voor de finish onderuit en verspeelde zo zijn kansen. In de tweede manche bleef hij er wel op zitten en werd vierde achter Evert van Til. Die schoof zijn lange benen nog maar eens iets verder uit en gaf Oege de Haan geen kans te passeren. Jamie Elsinga werd wederom winnaar voor een verrassende Harm-Jan Mellies die voor het thuispubliek alles uit de kast reed. In de laatste manche was het Jamie Elsinga die hetzelfde overkwam als Oege de Haan. In leidende positie trok hij de motor onderuit en verspeelde hiermee zijn dag overwinning. Voor Oege de Haan leken de kansen ook verkeken door een valse start. Hij starte met de hand aan de helm als laatste maar ging als een wervelwind tekeer. Op de finishlijn klopte hij ook nog Harm-Jan Mellies en hij pakte een verdiende derde plaats. Dit zou echter een tweede plaats worden omdat er van Evert van Til geen transponder signaal was doorgekomen. Hij werd helaas na het winnen van de manche uit de uitslag gehaald. Winnaar werd vandaag, bijschrijver, Ruben Guikema die gedurende de dag rustig zijn puntjes bij elkaar reed. Harm-Jan Mellies werd netjes tweede en Jamie Elsinga mocht ondanks de val toch nog het podium beklimmen met een derde plaats. Naast het cross gebeuren hadden we nog twee special klassen op het programma. De 125cc specials en de specials nationaal. De 125cc special klasse kende helaas maar 5 deelnemers die onderling een te groot klasse verschil hadden om er spannende manches van te maken. Nigel Hummel werd naar verwachting winnaar voor Nynke Sijbesma en Delina Kruit. Ook naar verwachting reden William Kruit en Christian Wagemans zich naar een respectievelijk eerste en tweede plaats in de specials nationaal. Ze liepen telkens weg bij het veld en we zagen om de derde plaats nog wel leuke strijd tussen Andy ter Schuur en Wiebo Bouwmeester die in ale manches in het voordeel van Andy ter Schuur werd beslist. Hij werd dan ook vandaag de derde man op het podium. De complete uitslag was zeer constant te noemen, alle deelnemers eindigden in alle manches op exact dezelfde plaats ! Ook aan deze dag kwam weer een einde. Een zeer vlot verlopen dag waarbij we om 5 uur huiswaarts konden keren en de Mac Stadskanaal kon terugzien op twee geslaagde dagen grasbaanracen.

(foto's: Oege de Haan(26) smaakmaker in de 450cc klasse - zinderende strijd in de 85cc klasse - start van de 125cc klasse)  

 

 

Vernieuwde baan Loppersum blijkt succes te zijn

De vernieuwde baan in Loppersum was het toneel voor de KNMV combi wedstrijd. Eerst werd het Jeugd en Nationalen programma afgewerkt en vervolgens was het in de namiddag de beurt aan de Internationale en ONK rijders. De baan was breder en langer geworden en dit kwam de spanning zeker ten goede. Ondanks dat de kleibanen tricky blijven was er aanmerkelijk meer gelegenheid tot passeren. De specials en zijspannen konden nu vol doorrijden en de snelheden lagen hoger dan op de oude baan. De Jeugd en Nationalen beten met de 50cc het spits af. Hier liet Siem Sverre Jorritsma zien een goede kleibaan rijder te zijn. Goed op snelheid en mooi gedoseerd reed hij zijn manches en hij liet alleen in de derde manche 1 puntje liggen. Dit was geen ramp want de overwinning was vandaag voor hem. Achter hem kwamen Jarno Bosma en de leider in het kampioenschap, Dominic Hamminga. Deze reed zeer verstandig en zonder risico zijn puntjes bij elkaar en behield zo zijn leidende positie in het klassement. Rudmer Koopman knokte zich, in de eerste manche van de 65cc klasse, in een fel gevecht met Jafaro Hazeveld naar de derde plaats maar won de overige twee manches. Dit was genoeg voor de dagoverwinning . Dit deed hij voor Niek Meijerink. die in alle manches de tweede plaats wist te bezetten. Derde werd Jelmer de Boer. Er had voor hem echter meer in gezeten. In de derde manche kwamen de drie kemphanen naast elkaar uit de eerste bocht en er werd gestreden om elke meter. Helaas liet de Oostenrijkse techniek Jelmer even in de steek en hij zakte terug naar de op een na laatste plaats. De 85cc was bij voorbaat al spannend. Rik-Jan de Boer had zijn KTM wel goed aan de loop en ging er in de eerste manche als een haas vandoor. Alleen Dennis van der Ploeg kon hem nog achterhalen. Jelmer Naessens werd derde. De tweede manche wachtte Dennis van der Ploeg niet af en pakte gelijk de kop. Rik-Jan de Boer werd sterk onder druk gezet door Pieter Tolsma maar wist uit zijn handen te blijven. Wederom een tweede plaats voor hem. De laatste manche was weer een echte finale manche. Dave Hoogerhuis nam de kopstart en het waren Pieter Tolsma, Rik-Jan de Boer, Gert Homans en Dennis van der Ploeg  die volgden. Als aan een touwtje ging dit vijftal, net als in Stadskanaal rond. Prachtige motorsport ! Dave Hoogerhuis liet zich niet van de eerste plaats verdringen en Rik-Jan de Boer behield de tweede plaats. Dennis van der Ploeg kwam toch nog van de vijfde naar de derde plaats Dit ten koste van Pieter Tolsma en Gert Homans. Vandaag was, na de telling van de punten,het podium voor Dennis van der Ploeg, Rik-Jan de Boer en Pieter Tolsma. De 125 cc klasse wordt dit seizoen vaak gedomineerd door de 3 J's. Jesse-Jan Stelwagen, Jesse Meindertsma en Jarno Terpstra. Van dit drietal lijkt Jarno Terpstra het meest berekenend te rijden.

Zo ook vandaag. Hij pakte de overwinning door slechts 1 puntje te verspelen. Alleen Dylan Ottens wist in de laatste manche het bekende rijtje te verstoren met een knappe tweede plaats. Hij moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een vierde plaats in de dag uitslag. Tweede werd Jesse Meindertsma en derde Jesse-Jan Stelwagen. De specials nationalen leek een Duitse aangelegenheid te worden. Finn Loheider en Dirk Oellrich reden sterke series maar ook William Kruit ging goed rond. William Kruit wist dit door zetten door de finale te winnen voor Finn Loheider en Christian Wagemans die nog erg dichtbij Finn Loheider kwam. Dirk Oellrich zagen we in de finale niet aan de start verschijnen. Kelly Velda won de b-finale en werd vandaag vierde in de a-finale.

Inmiddels had zich al een mooi aantal bezoekers rond de baan verzameld voor het tweede deel van de dag. De internationale races en ONK. De internationale specials konden veel beter uit de voeten op de nieuwe baan en we zagen mooie gevechten. Heer en meester was zonder twijfel Romano Hummel die al zijn series vanaf start met overmacht wist te winnen. Ook Dave Meijerink en Mark Beishuizen gingen uitstekend rond en reden zich rechtstreeks in de a-finale. Ook Henry van der Steen ging door na een tweede plaats in de b-finale. De b-finale werd gewonnen door Richard Hall. Dezelfde Richard Hall zou ook de a-finale winnen. Waar was dan Romano Hummel ? .... Een drama had zich voltrokken. Na wederom een kopstart en een bijna gelopen race, hield de machine er in de laatste bocht voor de finish mee op ! Richard Hall kwam langszij en zo ook de ander Engelsman Paul Hurry. Deze werd echter op de finish knap afgetroefd door Mark Beishuizen. Zo kwam er toch nog een Nederlander op het podium. Publiekswinnaar was echter Romano Hummel die een zeker overwinning in rook op zag gaan. De internationale zijspannen kende een compleet Nederlands podium. Naast zekere winnaars William Matthijssen en Sandra Mollema waren het Sven Holstein met Bonita van Dijk die als herintreders en prima wedstrijd reden. Zo ook Wilfred Detz en Wendy Arling. Allen reden ze onbedreigd naar de finale. Hier wonnen Matthijssen/Mollema voor Holstein/van Dijk en Detz/Arling, die echter wel een punt meer scoorden voor de punten om het kampioenschap. Mark van Dellen deed goede zaken in de 250cc klasse en werd vandaag de winnaar. Dit deed hij voor Gert-Jan Valk en een verrassende Niels Broekema. Anne Bos werd vandaag vierde voor Lorenzo Punter die na een aantal pechvolle wedstrijden weer op de weg terug lijkt. Nadat de geplande wedstrijd voor de flattrackers in Eenrum letterlijk in het water was gevallen was er vandaag de herkansing. In drie rijen werd er gestart en er werden drie manches verreden. Elke manche ging over 10 ronden en de mannen maakten er een leuke strijd van. Met in de voorste gelederen Sytze Hilliger, Erwin Mulder en Oege de Haan. Ook Durk de Vries was voor deze gelegenheid maar weer eens opgestapt en bevond zich telkens knap in de kopgroep. Erwin Mulder kon zich vandaag de winnaar noemen voor Oege de Haan en Sytze Hilliger. Durk de Vries werd knap vierde voor Oege de Jong. Pake Oege moest kleinzoon Oege de Haan hiermee voor laten gaan maar eindigde ruim voor zoon Arjan, die vandaag twaalfde werd. Zo hadden we vandaag een unieke dag met drie generaties bij elkaar in de baan ! 

Ook de 125cc specials mochten hun kusten vertonen en Nigel Hummel was de gedoodverfde favoriet. Dit maakte hij in de eerste manche ook waar, maar in de tweede manche liet een onwillige machine hem bij de start staan. De derde manche moest dus gewonnen worden. Dit gebeurde ook en op basis van een hoger aantal punten in de laatste manche werd hij dagwinnaar voor een sterk rijdende Niek Meijerink die vandaag hetzelfde aantal punten bijeen reed. Delina Kruit mocht vandaag de derde plaats van het podium bestijgen. Dit mede door haar sterke tweede manche waarin ze een tweede plaats behaalde door Niek Meijerink in de laatste bocht af te troeven.

Zo kwam er weer een einde aan deze versie van de traditionele grasbaanraces in Loppersum waarbij we terug konden kijken op een mooi evenement met een goede publieke belangstelling.

 

(foto's: Winnaar van de Int.specialklasse Richard Hall(34) voor Sjoerd Rozenberg(3) - Mark Beishuizen(7) behaalde een uitstekende tweede plaats - 3 generaties in de flattrack klasse, Arjan de Jong, Oege  de Haan en Oege de Jong(van voor naar achter)

 

 

Autocrossbaan Noardburgum opnieuw  toneel grasbaanraces

Een dag na de de autocross in Noardburgum was de baan beschikbaar voor de VTBM coureurs. Een erg lange baan met helaas aan de overzijde een diepe geul die niet verantwoord te dichten was. Er werd besloten de baan om de geul heen te leggen met als gevolg dat er een soort chicane in de baan kwam. Dit zijn we echter al een beetje gewend bij de VTBM.

Zeven dames en heren toppers in de dop waren afgereisd naar Noardburgum en zij begonnen aan het karwei. De dames Kaylee Schoo, Vera Jorritsma en Sanne Meijerink vertrokken op grote wielen terwijl de rest op kleine wieltjes vertrok. Dit bleek echter geen nadeel voor Sem Bos die brutaal de leiding pakte. Hij werd helaas achterhaald door Sanne Meijerink en Kaylee Schoo die vervolgens een mooie onderlinge strijd uitvochten. Al stuivertje wisselend gingen ze rond en het was uiteindelijk Sanne Meijerink die met een banddikte de eerste manche won voor Kaylee Schoo. Sem Bos wist nog wel zijn derde plaats te verdedigen ten koste van Vera Jorritsma. De tweede manche kende een zelfde start maar Sanne Meijerink zou uitvallen met motorpech en Sem Bos schoof er even vanaf. Zodoende werd Kaylee Schoo de winnares voor Vera Jorritsma. De laatste manche was echter weer voor Sanne Meijerink en Kaylee Schoo werd hier tweede voor Vera Jorritsma. Op enige afstand volgden de coureurtjes met de kleine wieltjes. Met bungelende hoofdjes onder het gewicht van de helmpjes, als het ja-knikkende hondje wat we in de jaren 70 allemaal op de hoedenplank hadden staan, kwamen ook zij binnen. Na het monteren van een strakkere koppeling was het Roan van der Lende die in de 50cc klasse de kopstart pakte.Na de eerste bocht kwam Siem Sverre Jorritsma hem voorbij en vervolgens in de chicane waren het Jarno Bosma en Quinten Kin die hem passeerden. Siem Sverre Jorritsma had een ruime voorsprong maar Jarno Bosma kwam langzaam dichterbij. In de laatste ronde lagen de beide kemphanen nek aan nek en op de finish was het Jarno Bosma, die plat op de motor liggend, de overwinning pakte. Dit zou hij de tweede en derde manche nog eens herhalen en zodoende was de winst vandaag voor hem. Sien Sverre Jorritsma werd vandaag tweede door zijn tweede plaatsen in de eerste en tweede manche, maar moest in de derde manche Quinten Kin voor laten gaan die vandaag derde werd. Roan Nauta bezette vandaag netjes de vierde plaats.

De 65cc b klasse bracht slechts 4 rijders aan het lint. Britt Boezerooij was in de eerste manche slecht weg en hier wist Valentino Luider van te profiteren. Toch had het geen ronde langer moeten duren want op de finishlijn kwam Britt na een inhaalrace nog erg dichtbij. Het starten ging Britt Boezerooij de tweede en derde manche aanmerkelijk beter af en met twee overwinningen werd de dagzege veilig gesteld. Dit voor Valentino Luider en Imke van der West. De 65 a groep wordt gedomineerd door Jelmar Naessens  en zo ook vandaag. Met drie manche overwinningen was hij heer en meester. Niek Meijerink en Rens Spanjer streden om de tweede plaats en met 1 puntje meer was het vandaag Rens Spanjer die voor Niek Meijerink het podium mocht beklimmen. Jelmar Naessens pakte, zoals gezegd, de overwinningen en zou dit in de 85cc klasse nog eens dunnetjes over doen. Nadat Pieter Tolsma, Dennis van der Ploeg en Gert Homans betere series hadden gereden was het toch het kleinste mannetje van het veld die er met de overwinning vandoor ging. In een fel gevecht met Pieter Tolsma en Dennis van der Ploeg wist hij in de laatste ronde op snelheid buitenom te komen en de finale te winnen. Ook bij voorbaat een spektakel, de 125cc klasse. Na enkele spannende series waren het Tonny Blok, Jesse-Jan Stelwagen en Dylan Ottens die zich in de finale los reden van de rest Er ontspon zich een hevig gevecht en het was Tonny Blok die in de laatste ronde vanaf de derde plaats Dylan Ottens nog inhaalde en gelijk probeerde door te stomen naar de eerste plaats. Echter Jesse-Jan Stelwagen hield het hoofd koel en sloeg de aanval af. Hij won vandaag de 125cc klasse voor Tonny Blok en Dylan Ottens. Koen van Schoot en Tommy Kruis eindigden op plaats vier en vijf. Bij de bromfietsen was Jelle de Haan vandaag de grote pechvogel. Na een kopstart in de eerste manche leek hij probleemloos op de overwinning af te stevenen. Het mocht echter niet zo zijn, het machientje liep vast en we zagen Jelle de rest van de dag helaas niet meer aan de start. Nu was het startnummer 70, Oebele Hoekstra die de overwinning pakte. Dit deed hij ook in de tweede manche. De derde manche was echter voor Robert Veenstra die hiermee op een gelijk aantal punten kwam als Oebele Hoekstra. Echter door de overwinning in de laatste manche werd Robert Veenstra dagwinnaar voor Oebele Hoekstra en Wiebren de Vries. Bij de dames A had Maaike de Ree zich vandaag ingeschreven met de bedoeling de overwinning mee te nemen naar Sint Nicolaasga. Dit deed ze dan ook overtuigend en alleen een aanval van Fardau de Ree in de laatste bocht van de tweede manche moest worden afgeslagen. Alle manches werden gewonnen en de dagwinst was daar. De overige dames waren zeer constant want door telkens in alle manches op plaats twee en drie te eindigen, waren het Fardau de Ree en Nina Ferwerda die vandaag plaats twee en drie opeisten. Marielle Kuiper viel net buiten het podium met drie keer een vierde plaats. Aanvankelijk leek ze in de tweede manche de tweede plaats te kunnen pakken,maar gedurende de wedstrijd werd ze in de chicane binnen gehaald door Fardau de Ree en Nina Ferwerda. De dames B bracht een overwinning voor Silke Liemburg. De ander Yamaha rijdster, Kaylee Dijkstra, kon haar alleen partij geven en zij werd vandaag tweede. Ook hier een constant veld doordat elke rijdster in alle manches op dezelfde plaats binnen kwam. Astrid de Jong, Celine Vorenholt en Chayennen Hogerhuis maakten het rijtje compleet. De ST1 had met 10 deelnemers een mooi veld en reden drie manches. Gelegenheidsrijder Ruben de Jong bemoeide zich elke manche met de leiding en telkens in gevecht met Olav de Engelsman en Bas Homans, werd hij vandaag tweede. Dit na een tweede, derde en eerste plaats in de manches. Olav den Engelsman werd de winnaar en Bas Homans mocht het derde bosje bloemen in ontvangst nemen. Aanvankelijk leek het erop dat ook Harm-Jan Mellies een bosje mee mocht nemen naar huis maar hij kon geen stand houden tegen eerder genoemde rijders. Bart Borg was in de eerste serie van de ST2 klasse ontketend en reed knap naar de overwinning. Met een iets mindere vijfde plaats in zijn tweede serie had hij genoeg aan een finale plaats. Hier werd hij uiteindelijk vierde. De podiumplaatsen waren voor Bas Homans, Anne Bos en Robin de Haan. Deze volgorde leek het eerst geheel niet te worden. Anne Bos had ruim de leiding voor Robin de Haan en Bas Homans. Bas Homans probeerde uit alle macht de tweede plaats over te nemen maar Robin de Haan gaf zich niet gelijk gewonnen. Door de felle strijd van deze twee kwamen ze dichter bij Anne Bos. Toen uiteindelijk Bas Homans zich los had gereden van Robin de Haan was de laatste ronde aangebroken en leek de volgorde zo te blijven. Door echter erg laat te remmen en vol door te zetten pakt Bas Homans de overwinning voor Anne Bos die hier zichtbaar niet meer op had gerekend. De ST2 B klasse kende in Dennis Strikwerda een terechte winnaar. Met twee knappe series reed hij zich in de finale. Sven Venema pakte aanvankelijk de leiding maar werd in de tweede ronde gepasseerd door Dennis Strikwerda die Jesse-Jan Stelwagen met zich mee trok. Deze kon nog niet gelijk doorstoten, maar zou in de laatste ronde Sven Venema nog passeren zodat het podium vandaag bestond uit Dennis Strikwerda, Jesse-Jan Stelwagen en Sven Veneman. Joris Guikema reed vandaag een opvallend goede wedstrijd en werd vierde. Durk Bloem moest bij de veteranen de eerste manche aan Brugt Vorenholt laten en kon er vandaag dus geen hattrick van maken. De tweede en de derde manche werden wel gewonnen en de dagoverwinning was een feit. Brugt Vorenholt werd tweede en voldeed hiermee aan de verwachting van het podium. De derde plaats was echter verrassend voor een sterk rijdende Hendrik Boltjes die hiermee de overige acht deelnemers achter zich wist te houden. Rest ons nog de VT klasse waarin Harm Kroes en Thies Henstra beide met de maximale score uit de series de finale in gingen. Nadat Thies Henstra lang op kop had gereden was het toch Harm Kroes die de overwinning pakte. Ook een knap rijdende Kay Boon wist Thies Henstra nog te passeren zodat deze vandaag derde werd. Ook Roy Schaap uit Wolvega zette een knappe prestatie neer. Na meer dan twee jaar niet te hebben gereden tekende hij voor een knappe zesde plaats in een deelnemersveld van 17 rijders. Zo kwam er een einde aan de 2018 versie van de grasbaanraces in Noardburgum. Volgens de geruchten waarschijnlijk de laatste versie.....we zullen het zien...  

(foto's: Oebele Hoekstra (70) winnaar bromfietsklasse  -  Silke Liemburg (15) winnares dames b  -  Olav den Engelsman (37) winnaar ST 1  -  prive tribune voor de plaatselijke jeugd)