Flying Boetoe viert 50 jarig jubileum met mooie racedag

Op 13 mei 2023 was het dan eindelijk zover. Het 50 jarig jubileum van de Flying Boetoe in Joure kon gevierd worden met een prachtige racedag gevuld met een groot aantal klassen. Nadat een eerdere poging wegens corona in het water was gevallen, was het dan nu zover. Naast de klassen van de Jeugd en Nationalen kwamen ook de ONK rijders van de shorttrack ST1 en ST2 aan de start.

's Morgens bij aankomst bleek het rennerskwartier nog aardig sompig te zijn van de regen die er de dagen vooraf was gevallen, maar met wat beleid kwam iedereen op zijn plaats te staan. Het zou gedurende de dag mooi afdrogen door de lang verwachte zon. Na de trainingen werd er al vlot met de races begonnen om het volle programma op tijd te kunnen afwerken. Echter door enige valpartijen gedurende de wedstrijd en een heftige eenzijdige crash bij de B finale van de powergirls, waren we pas om 18.30 klaar. De powergirls kenden trouwens een thuis rijdster als winnares. Annelies Veensma wist de concurrentie sterk rijdend af te troeven en won, net als al haar series, onbedreigd de finale.

Helaas in  de 65cc klasse maar 3 rijdertjes die onder leiding van Mika Nijdam hun rondjes reden. Opvallend was dat Raymon Hummel op een 50cc machientje weinig hoefde toe te geven op de twee andere 65cc motoren. Hierna volgde de 85cc klasse. Altijd goed voor spektakel en diverse kanshebbers voor de overwinning. Het was echter Ryan van de Kant die nog niet zo lang meedraait in het 85cc circus, die de overwinning pakte. Eerder nog wel eens over de grens rijdend, bleef hij vandaag keurig zitten. De rest van de klassen volgden en bij de eerste serie van de 125cc senioren pakte Bert Dijkstra brutaal in de eerste bocht de leiding voor Jan-Okke Loonstra. Een hevig gevecht tot de finish werd in zijn voordeel beslist. Ook om de andere plaatsten werd tot op de millimeter gestreden. De finale werd na een herstart gewonnen door Niels Broekema  voor Bert Dijkstra en Gert Homans.

In de overige klassen ook veel strijd waarbij de meest opvallende de finale van de shorttrack ST2 was. Hier was Jelmar Naessens, normaal actief in de cup 250cc, uitgenodigd de vrijgekomen 12e plaats in de ST2 op te vullen. In de series werd er al prachtig aan de kop mee gereden, maar de finale zou het hoogtepunt van de dag worden. De 15 jarige coureur gaf aan de gehele Nederlandse grasbaan top even rijles. Vanaf plaats 5 worstelde hij zich door het veld naar voren. In een hevige strijd verwikkelt met Jan-Okke Loonstra (de enige die hem bij kon houden) pakte hij verrassen en zeer verdient de overwinning. Nog even terugkomend op de crash bij de powergirls. Hier knalde Esmeralda Blom vol door de schutting bij het ingaan van de bocht na start en finish. Hierbij werden ook twee bezoekers door de brokstukken van de motor geraakt. een traumaheli kwam ter plaatse maar de betrokkenen konden per ambulance vervoerd worden of ter plekke behandeld. Het is relatief allemaal goed afgelopen en twee dagen na het ongeval werd bekendgemaakt dat Esmeralda herstellende is van haar zware crash. Om 18.30 konden de rijders gehuldigd worden en omdat de wind inmiddels gedraaid was roken we de Douwe Egberts koffie al. Zo konden we na een verder geslaagde dag huiswaarts keren waar we ons eigen bakkie koffie in alle rust konden drinken en in gedachten nog eens konden nagenieten van de mooie wedstrijden.

(foto's: Raymond Hummel kwam op de 50cc goed mee in de 65cc klasse  -  Annelies Veensma wint thuiswedstrijd bij de Powergirls  -  Niels Broekema wint 125cc senioren en is terug aan de top  -  Jelmar Neassens zorgde voor verrassing in de ST2)

 

VTBM Westeremden valt in het water

De geplande VTBM wedstrijd in Westeremden op 5 Mei kende helaas na de trainingen al een vroegtijdig einde. Donker wolken trokken rond het terrein en even leek het allemaal aan ons voorbij te gaan. Terwijl het grote bevrijdingsfestival in het naburige Groningen al was stilgelegd vanwege het noodweer, konden de trainingen verder gaan. Echter toen de tweede groep van de 250cc klasse aan de training wilde beginnen werden ze teruggefloten. Het begon te weerlichten en te onweren. Kort daarna barstte het noodweer ook In Westeremden los. Harde wind, onweer en regen maakten van de baan en het rennerskwartier een modderpoel. De enige juiste oplossing was om de wedstrijd af te gelasten. Kort daarop werd ook besloten de KNMV wedstrijd , die een dag erna gepland stond, te annuleren. In deze korte tijd kon de baan het water niet meer kwijt en ook het rennerskwartier was niet meer te gebruiken. Gelukkig krijgen we qua VTBM een herkansing. Op 20 Mei wordt deze wedstrijd overgereden. We hopen dan dat de weergoden ons gunstiger gestemd zullen zijn.  Voorafgaande aan de training werd door Jochem de Vries (referee) aan de rijders uitgelegd hoe er moet worden omgegaan met beslissingen waar men het niet mee eens is en werd er een nieuwe "oude" bekende voorgesteld. Pieter Ekhart komt het VTBM team versterken nadat hij al diverse jaren bij zowel de VTBM aks KNMV actief was geweest. Een welkome aanvulling in deze tijd waarin vrijwilligers steeds moeilijker te vinden zijn.  Nu we inmiddels twee VTBM wedstrijden (Joure en Vledderveen) hebben gehad en derde van vandaag op 20 Mei word overgereden, lijkt het nieuwe bestuur zijn draai te hebben gevonden. Hopelijk brengt de toekomst nog veel mooie VTBM evenementen. het zou zonde zijn om deze laagdrempelige vorm van baansport te verliezen, maar we lijken op de goede weg te zijn !

 

Baansport seizoen opent op "de Balk"

Eindelijk was het dan zover. De start van een nieuw baansportseizoen op Paasmaandag in Balkbrug. Met 6 klassen aan de start beloofde het een mooie racedag te worden. Vanaf 12.30 werd reeds de eerste serie van de internationale specials gestart zodat het programma de verwachte regen voor kon blijven. Dit lukt op een paar spatten tijdens de laatste finale van de specials na. Hierna kwam er toch nog een aanzienlijke hoeveelheid water uit de lucht en trok de wind stevig aan. De organisatie had het dus getroffen en dat verdienden ze ook. Met veel inzet was er weer een mooie racetrack neergelegd.

Bij de internationale specials was Romano Hummel, zoals verwacht, heer en meester en het gevecht met Dave Meijerink bleef uit. Jannick de Jong was wegens ziekte niet aanwezig. Normaal was dit het drietal voor de podiumplaatsen geweest, maar nu was het nog niet zeker wie aan het einde van de dag naast Romano zouden staan. De echte kenner kon er zijn geld wel op inzetten want het waren inderdaad Jakob Bukhave en Dave Meijerink. Nigel Hummel reed na zijn promotie vanuit de specials nationaal voor het eerst mee met de grote mannen en deed dit niet onverdienstelijk met zelfs een tweede plaats in één van zijn series. Good old Henry van der Steen reed netjes naar een vierde stek.

De specials nationalen brachten nieuwe namen aan het lint, hoewel nog niet in getale van alle licentiehouders dit jaar. Toegevoegd aan deze groep waren Niek Meijerink en Dominic Hamminga die vorig seizoen nog op een 125 special rond gingen. Zij reden op een 250cc machine tussen de 500cc machines  de sterren van de hemel. Beide kwamen zeer verdient op het podium met Niek op plaats 1 en Dominic op plaats 3. Tussen hun in nestelde zich Bjorn Boersma die in alle manches tweede werd. Ook Mike van der Noordaa maakte een sterke indruk, maar trok in het zicht van de finish vanuit een leidende positie de motor onderuit. Hij zou de rest van de dag niet weer aan het lint verschijnen. Ook nieuwkomers Gerbert Bekema en Lars Stevens maakten een goede indruk en we hopen dat deze mannen hun niveau kunnen verhogen gedurende het seizoen.

De zijspan klasse was er ook een met een internationaal tintje. Met Deense, Engelse en Duits inbreng. Toch was het een Nederlandse combinatie die op het hoogste treetje van het podium mocht plaats nemen. Wilfred Detz en Wendy Arling wonnen al hun series, inclusief de finale. Sven Holstein met gelegenheids-bakkenist Dennis Smit legden beslag op de tweede plaats en Mitch Godden en Paul Smith reden het Engelse span naar een derde plaats. Helaas is er sprake van een duidelijk krachtsverschil bij de overige zijspannen en was het na de start al snel een optocht. Ik denk dat dit anders gaat zijn bij de komende EK kwalificatie in Loppersum op 10 Juni. De dames van de powergirls waren op uitnodiging naar Balkbrug gekomen en reden als kerels !  Met een mooie strijd tussen Maaike de Ree, Fardau de Ree en Annelies Veensma, waarvan de laatste zich op het podium tussen de twee de Reetjes nestelde. Het scheelde de laatste bocht voor de finish waar Maaike de Ree binnendoor kwam,  anders had ze op het hoogste trapje gestaan.

De ST klassen maakten er weer een waar spektakel van met in de ST1 een strak sturende Frank Hamming die liet zien niet voor niets kampioen te zijn geworden. Wybe Valkema draait elk jaar rustig zijn rondjes door en werd tweede in de finale. Gevolgd door nieuwkomer Thijs Van Hyum die in de eerste serie even moest wennen, maar zich daarna per serie verbeterde. Zeker een aanwinst voor deze klasse, net als Olav den Engelsman, die zich door een valse start buitenspel zette. Bij de ST2 waren alle ogen gericht op Jan-Okke Loonstra die na een seizoen afwezigheid ook maar weer eens terug was gekomen. Echter is de concurrentie  groot en een vijfde plaats in de daguitslag was niet binnen ieders verwachting. Nieuwkomers Dave Hoogerhuis en Gerard Faber liet zich van hun best kant zien. Dave Hoogerhuis wist een serie te winnen en Gerard Faber zelfs twee ! Helaas ging het voor hem mis in de finale. Bij een alles of niets poging om in de laatste bocht Lazar de Vries van de tweede plaats te verdrijven haakten ze in elkaar, Lazar kon blijven zitten maar Gerard moest worden afgevoerd met de medische dienst. Naar later bleek met een kapot sleutelbeen en een klaplong. Ook Lazar moest zich aan zijn been laten behandelen. Winnaar werd overigens Gert-Jan Valk die in de series niet altijd voorin zat maar op het juiste moment toesloeg. Lazar de Vries werd tweede en Marcel Vlig tekende voor de derde plaats. De kop is eraf en de eerste punten zijn verdeeld. Het circus gaat volgende week door naar het Drentse Vries en we zullen zien wie daar het podium mogen bestijgen.

De Mac van Dedum kon terugzien op een geslaagd evenement waarbij de regen netjes wachtte tot de laatste finishvlag was gevallen.

foto's: Nigel Hummel voor het eerst bij de specials senioren  -  Siete Rinkema al eeuwen een vaste baanofficial  -  Gert-Jan Valk wint de ST2